Cakaran Tiger...

Cakaran Tiger masih tumpul

TACOMA, AS, 17 Jun (AFP) – Tiger Woods kelihatan memiliki segala-galanya sebagai pemain terhebat generasinya apabila mencatat pukulan terbaik sepanjang kerjayanya 85 di The Memorial, tetapi berkata dalam golf dia belajar untuk menerima yang bagus dengan buruk.

“Saya hanya perlu menanganinya,” kata Woods semalam ketika dia bersedia untuk membuat tee pada pusingan esok bagi Terbuka AS ke-115. “Tidak seorang pun menarik anda. Tidak seorang pun menjamin anda keluar. Kadangkala apabila anda dalam kepanasan, tidak seorang pun memegang anda.”

Tetapi pemenang Grand Slam 14 kali itu dalam keadaan tenang sejak kebelakangan ini apabila menamatkan kedudukan ke-71 hanya 10 hari lalu di The Memorial apabila melalui pusingan ketiganya 13 pukulan di atas par 85.

Woods, yang akan berusia 40 tahun pada Disember, menyalahkan pergelutannya dalam beberapa perubahan pukulan yang dilakukannya bersama jurulatih barunya Chris Como.

“Jelas saya perlu melakukannya di depan dunia. Saya terjejas tetapi tetap melakukannya,” katanya.

Sambil menggunakan analogi bola lisut semalam, Woods berkata mempelajari lencongan adalah lebih mendalam berbanding apa yang dilakukannya tetapi menegaskan dia akhirnya menghasilkan perkembangan.

“Saya membuat dua perubahan. Saya membuat perubahan di sana selepas Jumaat dan kami komited dengannya. Sukar untuk melaluinya. Pengurus tidak akan keluar dan membawa kedudukan ke kanan atau kiri.

“Anda perlu kekal di luar sana dan melalui kesemua sembilan inning. Sama ada anda mendapatkan perlindungan atau tidak, anda perlu kekal di luar sana. Dan ia amat sukar.”

Penyudah terbaiknya tahun ini adalah kedudukan ke-17 di The Masters. Dia membuat tee hanya lima kali dalam musim 2015 termasuk terlepas cut di Terbuka Phoenix dan menarik diri daripada pertandingan Farmers Insurance Open di Torrey Pines kerana sakit belakang.