Calon Rumah P...

Calon Rumah Putih Republikan cuba pecah kebuntuan

MILWAUKEE, 11 Nov (AFP) – Calon-calon Republikan bagi jawatan Rumah Putih berusaha menjauhi kumpulan awam dalam perdebatan pilihan raya semalam, dengan beberapa kata-kata pedas peribadi, tetapi beberapa berbalas-balas dengan berani berhubung keselamatan kebangsaan dan imigresen.

Lapan calon tertinggi telah berhimpun di Milwaukee, Wisconsin bagi satu forum yang membuang perbezaan antara calon-calon pada amnya dan gaya, tetapi tidak mengubah secara dramatik garis bentuk persaingan.

Pakar bedah saraf yang telah bersara, Ben Carson dan hartawan hartanah Donald Trump mendahului persaingan untuk menjadi calon Republikan dalam pertandingan November 2016 untuk menggantikan Presiden Barack Obama.

Namun saingan pertubuhan mereka yang mendahului perdebatan, dengan harapan berjaya dengan kuasa dasar ekonomi dan dengan melatih fokus kepada Obama dan kemungkinan calon Demokratik, Hillary Clinton.

Bekas ketua eksekutif Hewlett-Packard Carly Fiorina, menawarkan beberapa kritikan paling tajam calon Demokratik yang disebut-sebut akan menang.

Lapan Calon republikan tertinggi berkumpul semasa Debat Presiden Republikan yang dianjurkan oleh Fox Business dan The Wall Street Journal di Milwaukee. – AFP
Lapan Calon republikan tertinggi berkumpul semasa Debat Presiden Republikan yang dianjurkan oleh Fox Business dan The Wall Street Journal di Milwaukee. – AFP

“Clinton sebaga presiden akan menghakis ciri negara ini. Mengapa? Kerana cara Clinton. Katakan apa yang perlu anda katakan, berdusta selagi kamu boleh menjauhinya,” kata Fiorina.

Menghadiri forum berjuang bagi hayat politiknya, Jeb Bush yang pernah menjadi kesukaan – anak lelaki kepada presiden ke 41 dan adik kepada presiden ke 43 – berusaha berjaya dengan kata-kata lebih tegas.

“Hillary Clinton berkata dasar Barack Obama mendapat ‘A’ – sebenarnya?” Bush bertanya dengan mengejek, dengan menyenaraikan kepayahan, daripada tenaga kerja yang tidak menggalakkan, tahap kemiskinan tinggi hinggalah kanak-kanak dalam program makanan.

Itu ‘mungkin yang terbaik yang boleh dilakukan Hillary Clinton, namun itu bukan yang terbaik yang boleh dilakukan Amerika.”