Cameron akui ...

Cameron akui dapat keuntungan dana luar pesisir

LONDON, 8 April (AFP) – Perdana menteri Britain David Cameron mengaku semalam beliau telah memegang saham 30,000 pound dalam dana luar pesisir yang ditubuhkan oleh bapanya, selepas tekanan berhari-hari lamanya ekoran penerbitan Dokumen Panama. Cameron menjual saham dalam dana yang berpangkalan di Bahamas pada 2010, empat bulan sebelum beliau menjadi perdana menteri, kata beliau dalam temu bual dengan saluran televisyen ITV.

Downing Street telah mengeluarkan empat kenyataan mengenai isu itu pada minggu ini selepas penerbitan Dokumen Panama pada Ahad, yang menunjukkan bagaimana firma guaman di Panama Mossack Fonseca membantu firma dan individu kaya untuk menubuhkan syarikat luar pesisir.

“Kami memiliki 5,000 unit dalam Dana Pelaburan Blairmore, yang kami jual pada Januari 2010. Ia bernilai kira-kira 30,000 pound,” kata Cameron. “Saya menjual kesemuanya pada 2010, disebabkan jika saya menjadi perdana menteri, saya tidak mahu sesiapa berkata anda mempunyai agenda lain, kepentingan bersama.”

Beliau menegaskan beliau telah membayar cukai pendapatan ke atas dividen daripada jualan unit, yang dibelinya pada 1997. Downing Street pertama mengetepikan artikel tersebut sebagai isu peribadi pada Isnin sebelum berkata Cameron tidak mempunyai dana luar pesisir, seterusnya berkata beliau dan isteri dan anak-anaknya tidak menerima faedah daripada mana-mana dana luar pesisir.

Gambar fail bertarikh 5 April 2016 menunjukkan David Cameron bercakap semasa sesi soal jawab pada referendum Kesatuan Eropah itu bersama pekerja PricewaterhouseCoopers di Birmingham, tengah England. – AFP
Gambar fail bertarikh 5 April 2016 menunjukkan David Cameron bercakap semasa sesi soal jawab pada referendum Kesatuan Eropah itu bersama pekerja PricewaterhouseCoopers di Birmingham, tengah England. – AFP

Ia menambah Cameron tidak akan menerima faedah daripada dana sedemikian pada masa akan datang. Perbalahan itu merupakan masalah terbaru Cameron, yang menghadapi perlumbaan sengit untuk memastikan Britain kekal dalam Kesatuan Eropah dalam satu referendum yang dijangka diadakan pada 23 Jun.

Perdana menteri telah menerima tekanan daripada pembangkang utama Parti Buruh dan media pada minggu ini untuk menjelaskan pengaturan kewangan beliau sebelum dan sekarang.

Penolong pemimpin Pekerja Tom Watson memberitahu Sky News bahawa, sementara masih terlalu awal untuk berkata sama ada Cameron harus meletak jawatan, “beliau mungkin perlu meletak jawatan mengenai isu ini tetapi kami perlu tahu lebih banyak lagi mengenai pengaturan kewangan beliau.”

Cameron berkata dalam temu bual ITV bahawa beliau harus bersedia untuk menyiar pulangan cukai beliau walaupun tawaran sebelumnya untuk berbuat demikian pada 2012 tidak menjadi kenyataan.