Cameron harap...

Cameron harap mendapat sokongan reformasi EU

LONDON, 22 Feb (AFP) – David Cameron akan membentangkan pada parlimen dengan satu perjanjian reformasi Kesatuan Eropah (EU) hari ini, berharap untuk memenangi sokongan bagi kempennya untuk kekal dalam bloc selepas Datuk Bandar London Boris Johnson memberikan tamparan bahawa dia menyokong “Brexit”.

Ucapan perdana menteri British itu datang berikutan pengumuman dramatik kelmarin bahawa dia akan menyokong kempen keluar itu, meskipun Cameron telah merayu bagi sokongannya.

Cameron telah mendapat sokongan majoriti kabinetnya selepas menarik perjanjian pembaharuan di persidangan EU Jumaat lepas untuk memberikan Britain “status khas” dalam bloc 28 negara itu.

Namun berikutan pengumuman itu, enam menteri, termasuk Setiausaha Kehakiman Michael Gove, berkata mereka akan menyokong undian bagi Britain untuk keluar dari EU.

Datuk Bandar London yang tidak menyokong Britain untuk terus berada dalam Kesatuan Eropah (EU) ditemu bual oleh pihak media. – AFP
Datuk Bandar London yang tidak menyokong Britain untuk terus berada dalam Kesatuan Eropah (EU) ditemu bual oleh pihak media. – AFP

Johnson, tokoh ternama yang dilihat sebagai pesaing bagi kepimpinan Parti Konservatif, berkata di luar rumah London bahawa reformasi Cameron tidak pada asasnya mengubah hubungan United Kingdom dengan EU.

Dalam satu kolum Daily Telegraph, dia menulis bahawa projek EU telah “berubah dan berkembang dalam apa-apa cara untuk menjadi tidak dapat dikenali” dan tiada yang hairan untuk mahu berhenti.

“Kita sedang melihat proses perlahan dan tidak kelihatan dalam penjajahan undang-undang, apabila EU menceroboh kira-kira setiap kawasan dasar awam,” dia berkata, menambah bahawa undian itu adalah peluang sekali seumur hidup peluang untuk menjamin hubungan baru.

Cameron kini berdepan pertempuran untuk menyatukan parti Konservatifnya sementara meyakinkan para pengundi dia telah mendapat perjanjian yang begitu baik dari Brussel untuk mereka menyokong penerusan keahlian.

ARTIKEL YANG SAMA