Campbell cata...

Campbell catat rekod dunia gaya bebas 100m

SYDNEY, 29 Nov (Reuters) – Cate Campbell mencatatkan rekod dunia bagi gaya bebas 100 meter pada kejohanan renang jarak pendek Australia semalam dalam persaingan di mana dia sebenarnya menamatkan kedudukan terakhir.

Pakar pecut, Campbell memecahkan rekod 100m ketika persaingan akhir gaya bebas 200m apabila menghasilkan kepantasan penuh dan mencapai setengah mata dari perlumbaan lapan pusingan 50.91 saat.

Dengan rekod berjaya dicatatkan, perenang itu, 23, kemudian memperlahankan rentak dan melepasi penamat, hanya memerlukan hampir 90 saat untuk melengkapkan empat pusingan akhir dan membenarkan semua pesaingnya untuk mengatasinya.

‘Ia adalah unik untuk mencatatkan rekod dunia dan menamatkan di tempat terakhir dalam perlumbaan anda,” Campbell memberitahu wartawan di kolam renang Olimpik, Sydney.

“Tidak ramai orang boleh memenanginya tetapi saya selalu menjadi perintis, jadi saya mendapatkannya.”

Cate Campbell. – Agensi
Cate Campbell. – Agensi

Masa berasingan Campbell mengurangkan sepuluh saat dari rekod sebelumnya 51.01 yang dicatatkan oleh Libby Trickett dari Australia pada 2009.

Ia juga rekod dunia jarak pendek kedua yang dicatatkan dalam masa beberapa hari pada kejohanan Australia selepas Mitch Larkin memecahkan rekod kuak lentang 200m pada Jumaat lalu.

Walaupun sudah memenangi pingat Olimpik dan pingat emas dunia, Campbell adalah salah seorang yang mengetuai pasukan renang wanita Australia dijangka untuk mendominasi acara pecut pada Rio Olimpik tahun depan.

Pesaing terbesarnya adalah adiknya Bronte yang memenangi dua acara gaya bebas 50m-100m pada kejohanan dunia tahun ini di Rusia.

Cate Campbell menetapkan pandangannya untuk memecahkan rekod dunia 100m pada kejohanan Australia tetapi hadir dengan rekod pada persaingan akhir Khamis lalu, jadi jurulatihnya memberitahunya untuk membuat satu lagi percubaan ketika 200m.

ARTIKEL YANG SAMA