Canon dapat h...

Canon dapat hak eksklusif beli unit perubatan Toshiba

TOKYO, 9 Mac (AFP) – Toshiba Jepun hari ini menawarkan pembuat kamera Canon hak eksklusif untuk membeli unit peranti perubatannya, ketika syarikat kejuruteraan gergasi itu menjual perniagaannya untuk menampung daripada skandal perakaunan terbesar.

Pengumuman itu muncul ketika Toshiba menjangka kerugian besar kira-kira AS$6 bilion bagi tahun ini hingga Mac akibat permintaan global yang merosot dan skandal pertambahan keuntungan, yang mana bos-bos angkuh selama bertahun-tahun menekan orang bawahannya untuk menutupi jumlah kewangan yang lemah secara sistematik.

Ekoran skandal berkenaan, Toshiba – konglomerat besar yang menghasilkan segala-galanya daripada pemasak nasi hingga loji nuklear – telah membawa kepada pengurangan beribu-ribu kerja dan merancang untuk menjual pelbagai unit perniagaannya dalam bidaan untuk memulihkan syarikat itu.

Toshiba mengatakan dalam kenyataan itu bahawa ia telah memberi Canon, yang juga menghasilkan pencetak dan peralatan pejabat lain, hak eksklusif untuk berunding bagi saham majoriti dalam Sistem Perubatan Toshiba, sebuah pengeluar utama dalam peralatan pengimejan perubatan seperti MRI dan pengimbas CT.

Canon dilaporkan menawarkan sebanyak 700 bilion yen (AS$6.2 bilion) bagi unit berkenaan, yang meraih sekitar 30 peratus saham dalam pasaran Jepun, lapor berita Nikkei.

Canon berpangkalan di Tokyo berharap akan memperoleh Sistem Perubatan Toshiba untuk menjadikannya cabang perniagaannya ketiga bersama peralatan kamera dan pejabat, kata Nikkei.

Toshiba mengatakan ia ‘memastikan cadangan dari Canon Inc adalah lebih hebat daripada syarikat-syarikat lain’, dan rundingan itu akan berakhir sehingga 18 Mac.

ARTIKEL YANG SAMA