Carl gugurkan...

Carl gugurkan Scott

MANCHESTER, United Kingdom, 28 Feb (AFP) – Carl Frampton menewaskan Scott Quigg dengan keputusan mata berasingan untuk menjadi juara super bantamweight WBA dan IBF semalam dan memastikan malam menarik bagi Rory Mcllroy dari Ireland Utara terhadap kelebihan Wayne Rooney.

Frampton mencatatkan kemenangan selepas 12 pusingan di depan 12,000 penonton menerusi perkiraan 116-112 yang memihaknya dari dua hakim, dengan seorang lagi memberikannya kepada petinju setempat, Quigg, 115-113.

Pertarungan itu juga membawa kepada perdebatan Twitter di antara bintang golf Mcllroy dan pemain penyerang Manchester United, Rooney.

“Kedua rakan petinju tetapi @scottquigg bagi saya. Bagaimana pula yang tewas membayar bil seterusnya anda berada di Manchester?” cabar Rooney dalam Twitter menjelang pertarungan.

Carl meraikan kejayaan selepas menewaskan Scott Quigg pada IBF & WBA Super-Bantamweight Title’s di Arena Manchester. – Reuters
Carl meraikan kejayaan selepas menewaskan Scott Quigg pada IBF & WBA Super-Bantamweight Title’s di Arena Manchester. – Reuters

Mcllroy menyatakan, “Anda seorang legenda Qayne tetapi ia adalah @RealCFrampton!”Ketika kejayaan disahkan, pemenang empat kali dan bekas pemain golf nombor satu dunia itu mendapatkan hadiahnya.

Frampton memberikan penghormatan kepada Quigg kepada pesaingnya dalam perbalahan sebelum pertarungan-mengenai pilihan bilik persalinan.

“Ia berakhir semua rasa tidak hormat dari sudut saya,” beliau memberitahu BBC. “Saya berbangga ditewaskan oleh petinju yang bagus malam ini. Dia seorang juara.”

Mllroy dan Rooney mempunyai banyak masa untuk menyaksikan pertarungan semalam.

Pada Jumaat lalu, Mcllroy terlepas cut di Honda Classic di Florida sementara kapten pasukan United dan England, Rooney pada masa ini direhatkan kerana kecederaan lutut.