Casey dahului...

Casey dahului kejohanan dengan 3 pukulan

BOSTON, 5 Sept – Paul Casey dari England terkandas dengan perancangan permainannya semalam dengan mencatatkan lima bawah par 66 di Deutsche Bank Championship, yang memberikannya satu pukulan untuk memenangi kemenangan keduanya dalam Jelajah PGA.

Casey, 39, mara ke pusingan akhir bagi dua dari empat pertandingan playoff FedExCup dengan mendahului tiga pukulan ke atas Brian Harman dari AS yang menamatkan dengan 68 semalam.

“Saya jelas berada di atas,” kata Casey.

Casey menamatkan pusingan ketiganya semalam dengan satu eagle di atas par lima lubang ke 18 untuk menamatkan 54 lubang dengan 13 bawah 198.

Casey mencatatkan 13 kemenangan dalam Jelajah Eropah tetapi hanya satu kemenangan dalam Jelajah PGA AS, menewaskan J.B. Holmes dalam pertandingan playoff tujuh tahun lalu di Texas.

Casey menyerahkan keahliannya dalam Jelajah Eropah untuk beraksi di AS.

“Masih terdapat banyak perkara yang hilang dan ia mengecewakan,” kata Casey. “Tetapi ia lebih dari sebelumnya, dan ia begitu menarik.”

Juara PGA, Jimmy Walker menghasilkan 70 pukulan, menggantinya dengan empat dan terikat dengan tiga persaingan bagi kedudukan ketiga bersama pendahulu pusingan kedua, Kevin Chappel, yang membuat 71 pukulan, dan Smiley Kaufman, yang membuat 68 pukulan.

Ryan Moore juga berseorangan di kedudukan keenam selepas mencatatkan 68, menyaksikannya ketinggalan lima di belakang Casey.

Rory McIlroy dari Ireland Utara, yang berada di rangking kelima dunia, berada dalam persaingan itu dengan 66 dan terikat di kedudukan ketujuh bersama Louis Oosthuizen dari Afrika Selatan, yang mencatatkan 64. Juara Olimpik, Justin Rose dari England membuat 69 pukulan dan Tony Finau menghasilkan 68, dan keduanya juga terikat di kedudukan ketujuh.

McIlroy berpeluang memintas di nombor 18. Dia mencatatkan tiga kaki dari dua dengan pukulan dari jarak 201 ela dari fairway. Dia menamatkan dengan satu eagle dan menamatkan dengan enam birdie.

“Ia adalah satu penantian yang berbaloi,” kata McIlroy mengenai pukulan eagle yang diperolehnya. “Saya perlu menghasilkan dua pukulan kerana kemenangan itu adalah tiba-tiba dan saya tidak tahu jika saya memiliki kayu pemukul yang mencukupi pada akhirnya.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA