Casillas peca...

Casillas pecah rekod kemunculan

LISBON, 28 Sept (Reuters) – Penjaga gawang pasukan Porto, Iker Casillas bersedia untuk memecahkan rekod kemunculan dalam Liga Juara-Juara apabila pengurus pasukan Chelsea, Jose Mourinho membuat aksi kepulangan terbarunya ke Estadio do Dargao esok.

Kedua-duanya mempunyai hubungan dingin ketika tiga tahun Mourinho di Reqal Madrid, tetapi selepas pengurus pasukan dari Portugal berlepas, Casillas menjadi kapten pasukan itu yang membawa kejayaan ke atas pasukan jiran, Atletico Madrid dalam perlawanan akhir 2014, yang membolehkannya mendapatkan pingat kemenangan ketiganya.

Dia beraksi dalam persaingan ke 151 dalam perlawanan itu ketika Porto yang disertainya pada Julai lalu, memulakan perlawanan pembukaan Kumpulan G mereka dengan seri 2-2 menentang Dynamo Kiev. Ia menyamai rekod yang dicatatkan oleh bekas pemain midfield Barcelona, Xavi, dan Casillas hampir untuk memecahkannya.

Kedua-dua pasukan berada dalam perlawanan itu selepas melepaskan mata dalam keputusan seri 2-2 menentang pasukan yang lebih rendah pada hujung minggu lalu.

Porto terikat oleh Moreirense pada malam Jumaat lalu dan mengalami kecederaan kepada dua pemain. Pemain midfield dari Algeria, Yacine Brahimi, yang menjaringkan lima gol dalam sembilan perlawanan Liga Juara-Juara musim lalu, mengalami kecederaan lutut kiri dan digantikan pada separuh masa pertama.

Pemain pertahanan, Maicon, menamatkan perlawanan dengan mengalami kecederaan buku lali dan adalah di antara pemain yang dikatakan jurulatih Julen Lopetegui akan dinilai menjelang perlawanan tersebut.

ARTIKEL YANG SAMA