Cathay Pacifi...

Cathay Pacific lakukan pendaratan cemas di Alaska

HONG KONG, 30 Julai (AFP) – Sebuah penerbangan Cathay Pacific dari Hong Kong ke Los Angeles membuat pendaratan cemas di sebuah pangkalan tentera di Alaska lewat semalam, selepas kepulan asap dikesan pada pesawat udara itu.

Penerbangan tersebut membuat ‘lencongan pencegahan’ ke sebuah lapangan terbang tentera Amerika Syarikat di Pulau Aleutian, menurut pengangkutan China itu.

“Kesemua para penumpang dan kru selamat,” kata Cathay Pacific dalam satu kenyataan berhubung pesawat CX884 yang membawa 276 penumpang dan 18 kru.

Seorang jurucakap bagi penerbangan udara itu memberitahu AFP hari ini yang pesawat udara itu bersama kesemua penumpang dan krunya – sudah meninggalkan pangkalan dan tiba di Anchorage, bandar paling ramai penduduknya di Alaska.

Cathay mengatakan ia telah membuat pengaturan khas untuk membantu para penumpang yang terjejas oleh perubahan laluan itu.

“Penerbangan itu melancarkan sebuah pesawat bantuan…yang berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong pada 03:45 waktu tempatan (1945 GMT) pagi ini dan akan membentuk sebahagian daripada usaha untuk membantu mereka yang terjejas disebabkan perubahan laluan CX884 untuk terbang ke Los Angeles,” menurut penerbangan itu dalam satu kenyataan.

“Pesawat menyelamat” masih lagi dalam perjalanan ke Anchorage pada pagi hari ini, tambah jurucakap penerbangan wanita itu.

“Kapten CX884 telah membuat keputusan yang betul untuk mengalihkan laluan sebagai satu langkah berjaga-jaga,” kata pengarah perkhidmatan penghantaran Cathay, James Ginns.

“Kami akan melancarkan siasatan menyeluruh ke atas apa punca asap yang telah dikesan itu.”

Pangkalan Udara Tentera Eareckson, terletak di Pulau Shemya, dibina pada 1943 dan kira-kira 1,500 batu jauhnya dari barat daya Anchorage.

ARTIKEL YANG SAMA