Cavalier tewa...

Cavalier tewaskan Celtics 89-77

AMERIKA SYARIKAT (AS), 16 Dis (Reuters) – Cleveland Cavaliers, semakin menghampiri dengan kembalinya aksi Kyrie Irving, memenangi perlawanan tiga kali berturut–turut apabila mereka menewaskan Celtic 89-77 di Boston semalam.

Pemain barisan depan LeBron James mencatatkan 12-0 pada suku ketiga dengan slam dunk ketika Cavs menguasai permainan.

James, yang menamatkan dengan 24 mata, mencatatkan enam ketika pertandingan itu dan juga mencatatkan kap 10-3 pada suku keempat yang selesa bagi Cleveland (16-7).

Dia mencatatkan lontaran 10 bagi 20 dari lantai (0 bagi 3 dari jarak 3 mata) dan melakukan lima pusingan, juga mencatatkan tujuh rebound.

Celtic (14-11) menamatkan dengan defisit 13 mata kepada tujuh, tetapi pemain barisan depan Cleveland Kevin Love mencatatkan enam mata dan James dua dalam 8-0 yang menyaksikan ramai peminat menuju keluar.

Dec 15, 2015; Boston, MA, USA; Cleveland Cavaliers forward LeBron James (23) and guard J.R. Smith (5) celebrate against the Boston Celtics during the second half at TD Garden. Mandatory Credit: Mark L. Baer-USA TODAY Sports
Dec 15, 2015; Boston, MA, USA; Cleveland Cavaliers forward LeBron James (23) and guard J.R. Smith (5) celebrate against the Boston Celtics during the second half at TD Garden. Mandatory Credit: Mark L. Baer-USA TODAY Sports

Love, yang menamatkan musim 2015 di TD Garden apabila dia mengalami kecederaan oleh pemain barisan depan Boston, Kelly Olynyk, mencatatkan 20 mata dan menambah lapan rebounds dan lima asis.

Ia adalah pemain Cav yang berbeza yang mendapatkan kecederaan kali ini, ketika pemain barisan belakang, Iman Shumpert, yang terlepas 21 perlawanan pertama kerana menerima pemulihan daripada kecederaan pergelangan, meninggalkan perlawanan dengan kecederaan groin.

“Sejujurnya, (saya) sedikit bimbang,” jurulatih Cavalier, David Blatt mengenai Shumpert, yang terlepas 21 perlawanan musim ini.

“Saya tidak mempunyai sebarang idea tetapi dengan melihat sejarah kami baru–baru ini, saya bimbang.”

Pada satu kedudukan, Cav hampir untuk mendapatkan Irvin kembali bagi kemunculannya musim ini selepas pemulihan daripada kecederaan lutut.

Blatt membuat jalan keluar menerusi pertahanan James sebagai kunci kepada kejayaan.

“Ia seperti tidak ada yang kami tanya mengenainya, dia tidak menjawab bagi kami,” kata Blatt. “Sebab itu mengapa dia seorang pemain terbaik dalam perlawanan itu.”

ARTIKEL YANG SAMA