Cavaliers pak...

Cavaliers paksa perlawanan Game 6

OAKLAND, California, 14 Jun (AP) – Sama seperti pemain lain, Draymond Green hanya dapat melihat ketika LeBron James dan Kyrie Irving membawa NBA Finals kembali ke Cleveland.

Dan ia semakin jelas betapa pentingnya Golden State Warriors memerlukan pemain serangan mereka selepas mereka ditewaskan oleh dua pemain dinamik Cleveland.

James mencatatkan 41 mata, 16 rebounds dan tujuh asis dengan Irving menghasilkan 41 mata dalam kemenangan Cavaliers 112-97 ke atas Warriors pada awal pagi tadi.

Klay Thompson menjaringkan 37 mata dan Stephen Curry mencatatkan 25 bagi pasukan Warriors, yang mendahului siri best-of-seven 3-2. Tetapi pasukan Warriors begitu memerlukan kelibat Green, yang digantung selepas menyerang James di bahagian groin dalam Game 4.

“Draymond melakukan sedikit segalanya,” kata Thompson. “Jelas permainannya, komunikasi, hati dan jiwanya. Ia bukanlah satu alasan.”

LeBron James (kanan) dan Stephen Curry berlari bagi mendapatkan bola. – AFP
LeBron James (kanan) dan Stephen Curry berlari bagi mendapatkan bola. – AFP

Dengan Green tinggal berhampiran Oakland Coliseum, Cavaliers mencatatkan 53 peratus, menghasilkan 10 dari 24 tiga pointer dan menyerahkan Warriors kekalahan keempat musim ini.

“Ia adalah mudah untuk menyatakannya” Warriors tewas kerana ketiadaan Green, kata jurulatih Golden State, Steve Kerr.

“Kami tidak begitu baik dengan pertahanan. Kami tahu kami beraksi tanpa Draymond, jadi tidak ada alasan dalam membincangkan mengenainya. Kami seharusnya beraksi lebih baik dan kami tidak.”

Green digantung selepas NBA secara retroaktif mendakwanya dengan satu faul bagi insiden bersama James ketika Game 4. Faul tersebut mencetuskan penggantungan secara automatik dan menyaksikan Warriors dan peminat mereka berang terhadap keputusan itu.

Ia jelas dari awal mereka begitu memerlukannya, terutamanya di bahagian pertahanan.

Green adalah kebangkitan dalaman bagi Warriors dan membolehkan pasukan mereka untuk ditukar secara liberal dan menyukarkan Cavaliers untuk melihat secara terbuka dari perimeter. Tetapi Cleveland menghadapi sedikit masalah untuk menjaringkan gol semalam, dengan James dan Irving meluru tanpa merasa takut dengan Andrew Bogut, Festus Ezeli, Anderson Varejao dan James Michael McAdoo.

Kerr bersama Andre Iguodala bermula digarisan dalam menggantikan Green untuk berganding bersama James, tetapi bergelut untuk mendapatkan bantuan sesuai di bahagian tengah.

“Dia adalah pemain tengah kami di bahagian belakang apabila dia mampu untuk melihat keseluruhan gelanggang,” kata Curry. “Malam ini ia giliran yang jelas berbeza dan kami cuba untuk menyesuaikan dengan persaingan berbeza. Tetapi kami melaksanakannya.”

ARTIKEL YANG SAMA