Cavendish aku...

Cavendish akui saingan semakin sukar

MONTAUBAN, Perancis, 8 Julai – Mark Cavendish menegaskan persaingan kini semakin sukar dalam kemasan pecut walaupun memenangi peringkat Jelajah de France ke-29 semalam.

Penunggang berusia 31 tahun itu mendakwa kemenangan ketiga dalam enam peringkat tahun ini adalah untuknya bergerak lebih cerah dalam senarai kemenangan kesemua peringkat.

Hanya penunggang Belgium, Eddy Merckx mempunyai lebih 34 – dan dia memenangi lima jelajah.

Apabila Cavendish pertama kali gagal pada tahun 2008, jarak beliau jauh daripada penunggang pecut terbaik di dunia, memenangi 23 peringkat jelajah dalam tempoh lima tahun akan datang.

Beliau juga menjadi juara dunia pada tahun 2011 dalam kemasan pecut dan memenangi monumen berprestij Milan-San Remo pada tahun 2009.

Tetapi sekarang beliau berkata kini terdapat semakin banyak saingan yang lebih baik dan untuk bersaing bersama, itulah sebabnya beliau memenangi ‘hanya’ tiga peringkat dalam tempoh tiga tahun 2013-2015.

Cavendish meletakkan jersi hijau beliau sebagai penunggang pecut terbaik selepas menamatkan per-lumbaan 190,5 km peringkat keenam edisi 103 daripada perlumbaan basikal Jelajah de France semalam. - AFP
Cavendish meletakkan jersi hijau beliau sebagai penunggang pecut terbaik selepas menamatkan per-lumbaan 190,5 km peringkat keenam edisi 103 daripada perlumbaan basikal Jelajah de France semalam. – AFP

“Apabila saya bermula 10 tahun yang lalu, tiada basikal aerodinamik, tiada guaman kulit atau topi keledar aerodinamik,” kata pemandu Britain, yang merupakan juara kebangsaan pada tahun 2013.

“Berbasikal adalah sukan yang unik – semua berbeza dari segi badan bentuk, saiz dan physiologi dan boleh berlumba bersama-sama,” katanya.

“Anda hanya perlu membuat apa yang perlu dilakukan untuk anda bekerja.”

Cavendish memecut dengan baik sekali untuk menewaskan penunggang Jerman Marcel Kittel semalam, memintas pelumba Etixx dan terus meraih kemenangan. – AFP