Cavendish leg...

Cavendish lega tanpa Kittel

PARIS, 29 Jun (AFP) – Marcel Kittel dipaksa menarik diri daripada jelajah Perancis kerana kurang cergas yang menyaksikan beberapa pemecut dan pasukan mereka tersenyum gembira.

Dua tahun lalu, Kittel berada di kedudukannya sendiri di Grand Boucle, memenangi empat peringkat dalam setiap jelajah termasuk yang pertama dan terakhir. Dia juga memakai jersi kuning sebagai ganjaran kemenangan peringkat pembukaannya.

Kuasanya membolehkan beliau untuk menewaskan pesaing setiap kali tiba pada penyudah dalam persaingan, walaupun menerima cabaran daripada Alexander Kristoff di Champ Elysees tahun lalu menerusi kelebihan mudah berdasarkan kelajuan.

Tetapi Kittel sakit sepanjang tahun dan pasukan Giant-Alpecin memutuskan dia tidak cukup cergas untuk berlumba dalam jelajah.

Ketua di kalangan pihak yang gembira adalah seperti Mark Cavendish dari Britain yang merampas jenama dari Kittel.

Mark Cavendish boleh menarik nafas lega tanpa cabaran Marcel Kittel dalam Jelajah Perancis tahun ini. – Reuters
Mark Cavendish boleh menarik nafas lega tanpa cabaran Marcel Kittel dalam Jelajah Perancis tahun ini. – Reuters

Cavendish memenangi 25 peringkat Jelajah dari 2008 sehingga 2013 tetapi mengalami kemalangan dalam perlumbaan tahun lepas pada peringkat pertama.

Tetapi pada 2013, dia hanya memenangi dua peringkat pecutan sedangkan Kittel mengatasi semua orang.

Cavendish dilihat sebagai pemecut semula jadi yang hebat tetapi trend menghampiri segelintir peringkat pemecut sebenar di Jelajah itu dan lebih banyak kayuhan melalui kawasan berbukit bermakna harapan jersi hijaunya banyak terjejas.

Dia memenangi jersi hijau pada 2011 tetapi tiga tahun lalu ia Peter Sagan yang menjadi lelaki terpantas.

Pelumba dari Slovak itu tidak memenangi satu peringkat pun tahun lepas tetapi kecemerlangannya beberapa kali di beberapa tempat teratas di peringkat mendatar atau sukar, memastikan dia mudah memenangi jersi itu.

ARTIKEL YANG SAMA