CEO baru – MA...

CEO baru – MAS kurangkan 6,000 kerja

KUALA LUMPUR, 1 Jun (AFP) – Malaysia Airlines ‘secara teknikalnya bankrap’, kata CEO barunya hari ini ketika pengangkutan itu telah mengurangkan 6,000 pekerjaan sebagai sebahagian daripada rancangan untuk berpulih daripada bencana teruk dan kerugian berpanjangan.

Christoph Mueller dari Jerman telah mengemukakan rancangannya kepada umum buat pengangkutan penerbangan yang dilanda masalah itu buat pertama kalinya sejak pakar mengubah keadaan penerbangan itu dilantik pada 1 Mei demi menyelamatkannya daripada mengalami kejatuhan.

Ia termasuk pengurangan beribu-ribu pekerjaan – dijangka diumumkan hari ini – pengurangan laluan rangkaian, imej jenama diperbaharui dan pembaikpulihan organisasi dan operasi syarikat itu.

Mueller, yang melakukan tugas memecat pekerja di Aer Lingus, Ireland dan Sabena, Belgium telah digelar ‘The Terminator’, mengatakan situasi terdesak Malaysia Airlines menjadikan tindakan drastik itu tidak dapat dielakkan.

“Kami secara teknikalnya bankrap dan penurunan dalam pencapaian yang sudah lama sebelum tragedi tragik 2014,” ujar Mueller kepada para wartawan, merujuk kepada dua kemalangan yang menggegarkan syarikat penerbangan itu tahun lepas.

CEO baru Malaysia Airlines, Christophe Mueller tiba untuk sidang media di pejabat Pentadbiran Malaysia Airlines di Sepang pada 1 Jun. – AFP
CEO baru Malaysia Airlines, Christophe Mueller tiba untuk sidang media di pejabat Pentadbiran Malaysia Airlines di Sepang pada 1 Jun. – AFP

“Proses penyusunan semula akan bermula hari ini dengan permulaan semula yang sukar.”

Dilanda dengan pengurusan yang lemah, Malaysia Airlines juga bergelut selama beberapa tahun untuk kekal kompetitif, menunjukkan kerugian selama hampir lima tahun.

Namun dua kemalangan mengejutkan pada 2014 itu telah menjadikan kesabaran terakhir dan menekan pengangkutan itu di ambang kejatuhan.

Pada Mac tahun lepas, Pesawat MH370 hilang bersama 239 penumpang dan krunya dan sehingga kini masih belum ditemui. Empat bulan kemudian Pesawat MH17 telah ditembak di ruang udara Ukraine, membunuh kesemua 298 penumpang di dalamnya, disyaki oleh peluru berpandu darat ke udara.

Hari ini penerbangan itu juga mengatakan ia telah mengeluarkan surat penamatan kepada sekitar 20,000 pekerja, diikuti dengan kontrak baru yang menawarkan kepada 14,000 daripada mereka sebagai hasratnya untuk pengurangan.

Mueller yang merupakan CEO bukan warga Malaysia pertama bagi syarikat itu mengatakan 6,000 kehilangan kerja adalah perlu ketika syarikat itu berdepan beban kos 20 peratus lebih tinggi daripada yang ditampung oleh pesaingnya.

Di bawah Mueller, 52, penerbangan itu merancang untuk ‘mencipta semula’ dirinya bermula 1 September dengan imej jenama baru yang akan didedahkan ketika ia berusaha untuk menyingkirkan stigma bencana itu.