CEO Google batal rundingan sesama pekerja

PALO ALTO, California, 11 Ogos – Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Google, Sundar Pichai telah membatalkan satu dewan bandar dalaman yang bertujuan untuk membincangkan diskriminasi gender selepas soalan-soalan pekerja bagi pengurusan mula bocor melalui online dari khidmat pesanan dalaman syarikat itu.

Pichai berkata dalam satu e-mel kepada kakitangan bahawa beberapa kakitangan Google menjadi bimbang akan keselamatan mereka dan menjadi bimbang disisihkan kerana melontarkan pandangan pada dewan bandar itu.

Dia berkata syarikat itu akan menyasarkan untuk mencipta beberapa forum lain “di mana orang boleh berasa selesa untuk bebas bersuara.”

E-mel Pichai dihantar kira-kira satu jam sebelum acara itu dijangka bermula pada petang Khamis.

Dewan bandar itu dihasratkan untuk mendengar keluhan-keluhan pekerja atas kemarahan yang telah memakan Google sepanjang minggu.

Gambar fail - CEO Google, Sundar Pichai ketika berucap pada satu sidang baru-baru ini. – AP
Gambar fail – CEO Google, Sundar Pichai ketika berucap pada satu sidang baru-baru ini. – AP

Ia bermula hujung minggu lepas selepas jurutera James Damore mengedarkan memo yang mendakwa perbezaan biologi gender membantu menerangkan kenapa wanita kurang bernasib baik di syarikat itu.

Google memecat Damore Isnin lepas. Jurutera itu mendakwa dia memiliki hak untuk menyuarakan kebimbangan atas keadaan-keadaan tempat kerja dan memfailkan satu hubungan aduan buruh sebelum dipecat.

Sistem dalaman ‘Dory’ Google membenarkan para pekerja untuk bertanyakan soalan-soalan dan kemudian mengundi pada soalan-soalan yang diajukan oleh pekerja-pekerja lain agar pengurus-pengurus boleh menangani mana yang paling perlu.

Majalah Wired menerbitkan beberapa soalan melalui dalam talian kelmarin. Tangkapan-tangkapan skrin soalan-soalan itu dengan nama-nama yang dilampirkan telah dibocorkan, meski tiada dengan nama telah diterbitkan pada lewat kelmarin, kata seorang jurucakap Google.

Sementara itu, satu grafik yang terdiri daripada profil-profil Twitter beberapa kakitangan Google yang homoseksual atau transgender mula didedahkan di media sosial, dibantu dengan komen-komen konservatif seperti bekas penulis Breitbart, Milo Yiannopoulos. Grafik itu menarik ratusan komen negatif mengenai orang-orang itu dan syarikat. – AP