Chelsea tumpu...

Chelsea tumpu pengaruh di Sunderland

SUNDERLAND, United Kingdom, 6 Mei (AFP) – Selepas menamatkan cabaran gelaran Liga Perdana, Tottenham Hotspur Isnin lalu, Chelsea kini boleh mempunyai pengaruh besar dalam perlawanan apabila mereka bertandang ke Sunderland Ahad ini.

Tidak diragui ia adalah satu dorongan bagi pasukan Guus Hiddink perlawanan seri 2-2 Isnin lalu menentang Tottenham, apabila mereka jelas menghalang pasukan saingan mereka dari London menjadi juara dan dalam proses bakal memberikan peluang kepada Leicester City untuk memenangi gelaran juara.

Perbalahan meletus dua kali yang bertukar menjadi konfrontasi besar-besaran antara kedua-dua pasukan dan kedua-dua kelab kemudiannya didakwa Pertubuhan Bola sepak berikutan kegagalan para pemain mereka.

Kini Newcastle United dan Norwich City, saingan Sunderland dalam perjuangan mengelak penurunan kedudukan, akan berharap Chelsea mengekalkan tahap keinginan apabila mereka berkunjung ke Stadium of Light.

Chelsea hanya bangga bermain selepas pertahanan teruk bagi gelaran dan kempen amat besar Liga Juara-Juara.

Tetapi dengan Antonio Conte menanti untuk beraksi selepas dia dibawa ke Itali bagi Euro 2016, beberapa orang pemain akan merasa bimbang mereka perlu membuat tanggapan tentang bakal jurulatih sebelum musim pemindahan.

Oscar telah pun menerima akibat kerana kegagalannya mendapatkan lebih banyak masa bermain kerap dengan dimasukkan dalam skuad Brazil bagi Copa Amerika tahun ini, meskipun William, seorang dari beberapa orang di Stamford Bridge untuk membuat tarikan pada musim ini, telah dipilih.

Conte juga akan mengambil perhatian terhadap pengembalian akhir Eden Hazard untuk menunjukkan kehebatannya, dengan pemain tengah Belgium itu mencipta gol pertama liganya musim ini apabila menentang Bournemouth dan kemudian segera menambah satu lagi gol apabila dalam perlawanan terikat seri yang menyingkirkan Spurs.

ARTIKEL YANG SAMA