ChemChina bak...

ChemChina bakal ambil alih Syngenta

BEIJING, 22 Ogos – China National Chemical Corp. berkata hari ini panel keselamatan negara AS telah melaksanakan cadangan pengambilalihan agrokimia Swiss gergasi Syngenta.

Pengambilalihan bernilai AS$43 bilion itu masih memerlukan kelulusan daripada anti-amanah dan pengawal selia lain di Amerika Syarikat dan negara-negara lain, syarikat milik kerajaan, juga dikenali sebagai ChemChina, berkata dalam satu kenyataan.

Jika ianya selesai, perjanjian itu akan menjadi pemerolehan asing terbesar setakat ini oleh sebuah syarikat China. Saham di Syngenta melonjak lebih daripada 11 peratus kepada 423 Swiss francs di dalam berita pelepasan keselamatan hari ini.

Sekumpulan penggubal undang-undang AS dipanggil pada bulan Mac untuk semakan oleh Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat. Mereka menyatakan potensi untuk “risiko kepada sistem makanan kita” dan industri pertanian AS.

CFIUS, yang diketuai oleh Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat, telah membantah segelintir pembelian Cina terhadap industri teknologi AS tetapi hampir semua pemilikan telah diluluskan.

Namun, penggabungan perunding berkata prospek menjalani semakan CFIUS telah meletakkan keluar beberapa pembeli Cina terhadap potensi aset Amerika Syarikat, melakukan pengambilalihan di Eropah dan pasaran lain yang kelihatan lebih menarik.

Bida Syngenta datang di tengah-tengah pengambilalihan-pembelian global oleh syarikat-syarikat Cina yang mencari teknologi, jenama dan pasaran baru untuk mempercepatkan perkembangan mereka. – AP

ARTIKEL YANG SAMA