Chen Long mul...

Chen Long mula pertahankan gelaran

JAKARTA, 12 Ogos – Usaha pemain nombor satu dunia, Chen Long untuk mempertahankan mahkota dunianya bermula dengan baik hari ini dengan bintang dari China itu menewaskan Raul Must dari Estonia di Jakarta.

Pilihan utama Chen, yang diberikan bye pada pusingan pembukaan, menewaskan pemain bukan pilihan Must 21-15, 21-7, untuk mara ke pusingan ketiga.

Chen dijangka akan berdepan masalah sehingga suku akhir, di mana dia akan dilihat menghadapi pemain pilihan ketujuh Viktor Axelsen dari Denmark.

Chen, yang sudah memenangi empat gelaran musim ini, tidak berada di depan, dan menekankan dia akan mendapatkan satu persaingan pada satu masa.

“Hari ini terlalu ramai pemain yang bagus,” pemain berusia 26 tahun itu memberitahu para wartawan. ‘Mereka semua boleh menang. Saya akan menumpukan untuk bermain dengan baik pada setiap pusingan.”

Chen Long menewaskan Raul Must dari Estonia dalam usaha beliau mempertahankan kejuaraan di Jakarta semalam. – Reuters
Chen Long menewaskan Raul Must dari Estonia dalam usaha beliau mempertahankan kejuaraan di Jakarta semalam. – Reuters

Ia kelihatan pendekatan yang bijak daripada juara bertahan yang terjejas lebih awal dalam pertandingan lain tahun ini menentang pesaing ranking yang lebih rendah.

Juara dunia lima kali, Lin Dan mara dalam kempennya bagi menjulang mahkota keenam dengan mengetepikan Daniel Paiola ranking ke-75 dengan 21-14, 21-14.

Tetapi pilihan kelima dan juara Olimpik dua kali itu dikejutkan pada persaingannya menentang pemain bukan pilihan dari Brazil, yang menggambarkan dia merasakan usianya semakin meningkat.

“Keadaan fizikal saya tidak seperti biasa,” pemain berusia 31 tahun itu memberitahu wartawan.

“Saya tidak fikir pesaing saya begitu sukar. Dia bermain lebih baik daripada yang saya jangkakan.”

Tetapi bagi Paiola peluang untuk menentang Lin, bintang yang memiliki teknik yang dikaguminya sejak beberapa tahun, adalah persaingan tertinggi sepanjang kerjayanya. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA