China akan ku...

China akan kurangkan 300,000 tentera

BEIJING, 3 Sept – Presiden Xi Jinping mengumumkan hari ini beliau akan mengurangkan jumlah tentera sebanyak 300,000 tatkala China mengadakan pertunjukan kekuatan tentera terbesarnya dalam satu-satu perarakan untuk memperingati kemenangan ke atas Jepun dalam Perang Dunia Kedua, satu acara yang dielak oleh kebanyakan pemimpin Barat.

Keyakinan China dalam angkatan bersenjatanya dan sifat pendesak tentera yang meningkat, terutamanya di Laut China Selatan, telah membimbangkan rantau dan menerima kritikan dari Washington.

Xi, bercakap di rostrum bertentangan Dataran Tiananmen di Beijing sebelum perarakan bermula, berkata China akan mengurangkan 13 peratus salah satu tentera terbesar dunia, berjumlah 2.3 juta tentera sekarang.

Tentera China berarak dalam perarakan tentera di Medan Tiananmen di Beijing pada 3 September untuk menandakan ulang tahun kemenangan ke-70 ke atas Jepun. – AFP
Tentera China berarak dalam perarakan tentera di Medan Tiananmen di Beijing pada 3 September untuk menandakan ulang tahun kemenangan ke-70 ke atas Jepun. – AFP

Kementerian Pertahanan berkata pengurangan akan siap pada akhir tahun 2017. Tindakan itu kemungkinan besar merupakan sebahagian daripada pelan rasionalisasi tentera, yang telah memasukkan perbelanjaan lebih banyak wang ke atas senjata teknologi tinggi untuk tentera laut dan tentera udara. Bilangan tentera telah pun dipotong sebanyak tiga kali sejak 1980.

“Prasangka dan diskriminasi, kebencian dan peperangan hanya mengakibatkan bencana dan kesengsaraan,” kata Xi. “China akan sentiasa mendukung kemajuan aman.”

Beliau seterusnya turun ke jalan besar Beijing dan memeriksa barisan tentera, melintasi mereka dalam limousin hitam dan bertempik berkali-kali: “Helo rakan, rakan yang tekun!”