China akan la...

China akan lancar kapal angkasa lepas

BEIJING, 16 Okt – China akan melancarkan misi angkasa lepas yang dikendalikan manusia esok, menurut media rasmi, ketika syarikat gergasi Asia itu berusaha ke arah membina stesen angkasa lepasnya sendiri.

Angkasawan-angkasawan China, Jing Haipeng dan Chen Dong akan berada dalam kapal angkasa lepas Shenzhou-II apabila ia dilancarkan dari Pusat Pelancar Satelit Jiuquan di gurun Gobi, lapor agensi berita rasmi, Xinhua hari ini.

Mereka akan tiba di makmal angkasa lepas China yang sedang dalam orbit Tiangong-2 dalam masa dua hari dan berada di sana selama 30 hari lagi sebelum pulang ke bumi, menurut laporan itu lagi.

Jing, angkasawan berusia 50 tahun yang telah pun pergi ke angkasa lepas sebanyak dua kali, akan mengawal misi ke makmal itu yang telah dilancarkan pada September lalu.

Dia dan Chen akan melaksanakan projek-projek penyelidikan berkaitan pembaikan peralatan dalam orbit, pengetahuan aeroangkasa, fizik angkasa lepas dan biologi, waktu angkasa lepas atom dan penyelidikan suar matahari, lapor Xinhua sebelumnya.

Beijing membelanjakan berbilion-bilion untuk program angkasa lepasnya dalam usaha mengikut jejak AS dan Eropah.

Pada April lalu ia telah mengumumkan bahawa ia bermatlamat menghantar kapal angkasa lepas ‘sekitar tahun 2020’ untuk mengelilingi Marikh, mendarat dan menggunakan perayau untuk menerokai permukaan Planet Merah itu.

Beijing menyifatkan program yang dikenali pihak tentera itu sebagai simbol kemajuan China dan penanda ketinggian dalam sejagat.

Perayau bulan pertama negara itu dilancarkan pada lewat 2013 dan ia dilanda masalah mekanikal dan akhirnya menutupnya hanya bulan lalu.

Tetapi setakat ini China telah sebahagian besarnya meniru kegiatan yang dipelopori AS dan Kesatuan Soviet beberapa dekad lalu. Ia berhasrat membina stesen angkasa lepas yang dikendalikannya sendiri menjelang 2022, dan akhirnya menghantar salah seorang warganya ke permukaan bulan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA