China akan la...

China akan lancar misi mendarat di bulan gelap

BEIJING, 15 Jan (AFP) – China akan melancarkan misi untuk mendarat di bahagian bulan yang gelap dalam tempoh dua tahun, lapor media kerajaan, yang pertama bagi manusia.

Hemisfera jauh bulan tidak secara langsung dilihat dari Bumi dan sementara ia telah digambar, dengan gambar pertama muncul dalam tahun 1959, ia tidak pernah diterokai.

Penyiasatan Chang’e-4, China yang namanya sempena dewi bulan dalam mitologi Cina – akan dihantar ke sana pada tahun 2018, lapor agensi berita rasmi Xinhua.

“Pendarat dan perayau Chang’e-4ss akan melakukan pendaratan lembut di bahagian belakang bulan dan akan melakukan tinjauan perondaan dan setempat,” ia memetik ketua eksplorasi bulan negara itu, Liu Jizhong sebagai berkata semalam.

Beijing menyaksikan program angkasa lepasnya yang dikendalikan pihak ketenteraan dan bernilai berbilion-bilion dolar sebagai penanda ketinggiannya yang meningkat di dunia dan meningkatkan kepakaran teknikal, dan juga bukti kejayaan parti memerintah, Parti Komunis dalam mengubah negara yang pernah dicengkam kemiskinan itu.

Tetapi bagi kebanyakan bahagian, ia setakat ini telah mengulang kegiatan yang dipelopori AS dan Soviet Union beberapa dekad lalu.

“Pelaksanaan misi Chang’e-4 telah membantu negara kita melonjak dari mengikuti kepada mendahului dalam lapangan eksplorasi bulan,” tambah Liu.

Pada 2013, China telah mendaratkan perayau yang digelar Yutu ke bulan dan tahun berikutnya penyiasatan yang dikendali telah menyelesaikan misi pertama kembali ke satu-satunya satelit biasa bumi. Beijing merancang bagi stesen orbit kekal menjelang 2020 dan akhirnya menghantar manusia ke bulan.