China-AS setu...

China-AS setuju jamin perjanjian iklim global

BEIJING, 28 Sept (Reuters) – China dan Amerika Syarikat telah menggariskan dasar satu “wawasan umum” untuk menjamin satu perjanjian iklim global pada akhir tahun ini, namun pakar berkata satu janji utama oleh Beijing untuk menubuhkan pasaran karbon di seluruh dunia bukan satu perubahan besar.

Dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan ketika lawatan Presiden Xi Jinping ke Amerika Syarikat, China mengesahkan ia akan melancarkan skim had-dan-perniagaan pada 2017, sekali gus memaksa pengeluar besar supaya membeli kredit untuk memenuhi sasaran pengurangan karbon dioksida.

Dua negara pengeluar gas rumah hijau terkenal di dunia juga bersetuju untuk bersatu ketika rundingan mengenai perjanjian global baru bermula di Paris pada lewat November, bersetuju sasaran pengeluaran harus “dipertingkatkan ke arah pencapaian cita-cita yang lebih besar.”

Tidak adanya langkah baru daripada kedua-dua pihak untuk menunaikan janji yang dibuat pada November lalu, apabila China berkata ia akan membawa pengeluarannya ke tahap kemuncak “sekitar tahun 2030,” sementara Amerika Syarikat berjanji akan mengurangkan karbon dioksidanya sendiri sebanyak 26-28 peratus pada 2025 berbanding dengan tahap pada 2005.

“Saya tidak memandang rendah kepentingan kerjasama sedemikian,” kata Bret Harper, Pengarah Bersekutu Penyelidikan di firma pakar runding tenaga bersih Australia RepuTex.

“Namun dari segi bahan konkrit, tidak adanya pengumuman baru selain daripada isu samar mengenai apa yang ingin dilakukan oleh China dalam sektor tenaga dan hubungan berpotensi pasaran karbon pada masa depan.”