China bataska...

China bataskan perancangan keluarga kira-kira 30 tahun

BEIJING, 11 Jan (Reuters) – China akan berpegang pada pengetatan perancangan keluarga sehingga 30 tahun, seorang pegawai kanan China berkata hari ini, yang menolak kebimbangan bahawa had bilangan anak telah mengurangkan perkhidmatan pekerja yang diperlukan untuk menyokong penduduk yang semakin meningkat usia.

Tahun lalu, parti memerintah, Parti Komunis China mengumumkan ia akan mengurangkan dasarnya yang lama dan berkontroversi iaitu ‘dasar satu anak’, dengan membenarkan semua pasangan suami isteri untuk mempunyai dua orang anak.

Tetapi para pengkritik berkata perubahan dasar itu datang terlalu lambat untuk mengelak ketidakseimbangan bahaya penduduk kerana ramai pasangan suami isteri kini tidak ingin mempunyai anak lagi.

Penduduk China dijangka mencapai puncak pada kira-kira 1.45 bilion menjelang 2050, apabila seorang dalam setiap tiga orang dijangka berusia lebih 60 tahun, dengan perkadaran mengecut orang dewasa yang bekerja untuk membantu mereka.

Namun para pegawai akan berpegang pada pengetatan perancangan keluarga ‘bagi tempoh panjang’, Wang Pei’an, timbalan menteri Suruhanjaya Perancangan Keluarga dan Kesihatan Kebangsaan, memberitahu sidang berita.