China berkata...

China berkata pelayaran AS bertujuan ‘kekuasaan’

BEIJING, 1 Feb – China menuduh Amerika Syarikat pada hari Isnin untuk mencari kekuasaan maritim di atas nama kebebasan pelayaran selepas sebuah kapal pemusnah Tentera Laut AS belayar dalam tempoh 12 batu nautika dari pulau yang dipertikaikan di Laut China Selatan.

China mendakwa pada sebahagian besar Laut China Selatan, di mana lebih dari AS$5 trilion perdagangan dunia dihantar setiap tahun. Vietnam, Malaysia, Brunei, Filipina dan Taiwan juga mempunyai saingan tuntutan terhadap pulau tersebut.

Kapal pemusnah peluru berpandu USS Curtis Wilbur itu telah melalui Pulau Triton di Kepulauan Paracel, dalam apa Pentagon berkata ia adalah sebagai satu cabaran pada percubaan China, Taiwan dan Vietnam untuk menyekat hak-hak pelayaran dan kebebasan.

Kerajaan China, yang bergerak pantas mengutuk pelayaran pada hari Sabtu itu, dan berkata Amerika Syarikat telah bertindak berbahaya dan tidak bertanggungjawab.

“Apa yang dipanggil rancangan kebebasan pelayaran dan tindakan Amerika Syarikat telah lakukan selama bertahun-tahun realitinya tidak selaras dengan peruntukan undang-undang antarabangsa yang umumnya diiktiraf,” kata jurucakap Kementerian Luar China Lu Kang pada taklimat berita harian.

Ia juga “mengabaikan kedaulatan negara-negara dan hak-hak keselamatan serta maritim, merosakkan keamanan serantau dan kestabilan”, katanya.

“Asasnya adalah untuk menolak kekuasaan maritim Amerika Syarikat di atas nama kebebasan pelayaran, yang sentiasa tegas dibantah oleh sebahagian besar masyarakat antarabangsa, terutama negara-negara membangun. Apa yang Amerika Syarikat telah lakukan adalah berbahaya dan tidak bertanggungjawab.” Salah satu punca utama ketenteraan di Laut China Selatan adalah Amerika Syarikat ‘bermain kebebasan kad navigasi dan “mewujudkan ketegangan,” kata Lu.

Tentera Laut AS menjalankan latihan yang sama pada bulan Oktober di mana kapal pemusnah peluru berpandu Lassen belayar berhampiran dengan salah satu daripada pulau buatan China, juga daripada teguran dari Beijing. – Reuters