China bicarak...

China bicarakan dua aktivis demokrasi

BEIJING, 30 Sept (AFP) – China telah membicarakan dua aktivis veteran demokrasi atas tuduhan “subversif kuasa kerajaan”, kata seorang daripada peguam mereka dalam satu tindakan keras besar-besaran terbaru terhadap masyarakat awam.

Chen Shuping dan Lu Gengsong menghadapi hukuman maksimum penjara seumur hidup selepas perbicaraan mereka di bandar Hangzhou yang diwakili oleh Chen Fu Yonggang berkata kelmarin.

Kedua-dua mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu berdasarkan keahlian mereka yang diharamkan Demokrasi Parti China yang memerlukan reformasi politik, katanya.

“Pihak pendakwaan mempunyai bukti yang cukup menunjukkan mereka melanggar undang-undang,” Fu memberitahu wartawan. Menurut kepada defendan, beliau berkata, “mereka hanya mahu bekerja untuk memperbaiki kehidupan mereka sebagai rakyat biasa dan keadaan negara ini”.

Kira-kira sekumpulan penyokong kepada kedua-dua lelaki itu telah dihalang daripada memasuki mahkamah dan berkumpul di luar belakang kawalan polis, Radio Free Asia melaporkan.

Chen sebelum ini dijatuhi hukuman penjara pada 2007 selama empat tahun bagi kesalahan “menghasut subversif negeri,” berdasarkan artikel yang ditulis beliau di laman sesawang luar negara yang mengkritik kerajaan dan menyokong demokrasi.

Lu dijatuhi hukuman empat tahun untuk jenayah yang sama pada 2008.

Pemerintah Parti Komunis China di bawah Presiden Xi Jinping dalam beberapa tahun terakhir ini telah mengetatkan tindakan keras ke atas cendikiawan, peguam dan aktivis yang mengkritik kerajaan dengan penahanan dan puluhan telah dipenjarakan.