China cadang ...

China cadang tubuh ‘pusat kehakiman’ maritim

BEIJING, 13 Mac (Reuters) – China merancang menubuhkan ‘pusat pengadilan maritim antarabangsa’ untuk membantu melindungi kedaulatan negara dan hak di laut, menurut hakim tertingginya hari ini.

Dalam menyerahkan laporan kerja pada mesyuarat tahunan parlimen China yang sebahagian besarnya berkuasa membuat keputusan, ketua hakim Zhou Qiang berkata mahkamah-mahkamah di seluruh China sedang berusaha melaksanakan strategi kebangsaan membina China menjadi ‘kuasa maritim’.

“Kita mesti dengan tegas melindungi kedaulatan kebangsaan China, hak-hak maritim dan kepentingan teras lain,” ujarnya. “Kita mesti meningkatkan kerja mahkamah maritim dan membina pusat pengadilan maritim antarabangsa.”

Dia tidak memberikan butiran. Tidak jelas bila pusat pengadilan akan mula melaksanakan tugasnya, di mana letaknya atau apakah jenis kes-kes akan diterimanya. China mempertikaikan sekumpulan pulau kecil dengan Jepun yang tidak berpenghuni di Laut China Timur, dan juga menuntut kebanyakan Laut China Selatan. Taiwan, Malaysia, Vietnam, Filipina dan Brunei juga menuntut Laut China Selatan.

Zhou Qiang memberikan ucapan semasa sesi ketiga Kongres Rakyat Kebangsaan (NPC) di Dewan Besar Rakyat, di Beijing, China. – Reuters
Zhou Qiang memberikan ucapan semasa sesi ketiga Kongres Rakyat Kebangsaan (NPC) di Dewan Besar Rakyat, di Beijing, China. – Reuters

Filipina telah mengemukakan kes dengan mahkamah penimbangtaraan di The Hague tentang pertikaiannya dengan China di Laut China Selatan, yang mengundang kemarahan China yang berjanji tidak akan menyertainya. Tuntutan China yang semakin tegas di Laut China Selatan, berserta dengan tentera lautnya yang semakin moden, telah menggelisahkan sekitar rantau itu.

Zhou berkata kira-kira 16,000 kes maritim didengarkan di mahkamah China tahun lalu, yang paling banyak di dunia. China mempunyai bilangan terbesar mahkamah maritim di dunia, tambahnya.

Zhou merujuk kepada kes 2014 di mahkamah maritim tenggara China yang melibatkan perlanggaran antara kapal pukat tunda China dan kapal kargo Panama di periaran berhampiran pulau kecil yang dipertikaikan oleh China dan Jepun di Laut China Timur.

Kes itu yang telah berakhir melalui pengantaraan, jelas menunjukkan bidang kuasa China ke atas rantau itu, menurutnya lagi.