China capai M...

China capai Marikh 2020

CHINA melangkah setapak lebih dekat lagi bagi mencapai cita-citanya untuk mengembara ke bulan, dan kemudian ke Marikh, selepas kejayaan pelancaran satu lagi roket yang paling besar.

Roket Long March 5 dijangka satu hari nanti akan membawa muatan ke stesen angkasa kekal di negara ini, dan rover ke Marikh pada tahun 2020.

Pada malam lalu, ia telah berjaya dilancar di hadapan beribu-ribu penonton, membawa eksperimen pendorongan teknologi satelit Shijian-17 ion ke arah orbit geosynchronous.

Roket dilancar pada malam Khamis dari pusat pelancaran Wenchang, di wilayah Hainan.

China melancarkan kemudahan pelopor Tiangong 2 pada bulan September dan menghantar dua angkasawan pada pertengahan Oktober untuk berada di atas kapal itu selama 30 hari.

Long March 5 mempunyai lebih daripada dua kali ganda keupayaan pembawa roket semasa, Long March 7.
Long March 5 mempunyai lebih daripada dua kali ganda keupayaan pembawa roket semasa, Long March 7.
Roket tersebut dilancarkan dari Pusat Pelancaran Satelit Wenchang di wilayah Hainan selatan China.
Roket tersebut dilancarkan dari Pusat Pelancaran Satelit Wenchang di wilayah Hainan selatan China.

Modul teras stesen angkasa kekal 18 tan (20 US tan) akan dilancarkan pada tahun 2018, dan 54 tan (60 US) stesen tan ditetapkan ke dalam perkhidmatan penuh pada 2022 bagi tempoh sekurang-kurangnya satu dekad.

Tiangong merupakan stesen yang dianggap batu loncatan untuk misi tanpa pemandu ke Marikh menjelang akhir dekad ini.

Roket dua peringkat sepanjang 187 kaki (57 meter) adalah roket yang terbesar di China, mampu membawa 25 tan muatan ke dalam bumi rendah orbit dan 14 tan ke orbit pindah geopegun yang lebih jauh, di mana orbit satelit sentiasa di atas kedudukan yang tetap di permukaan bumi.

Itu adalah lebih daripada dua kali keupayaan pembawaan roket Long March 7.

SpaceX Falcon, yang dirancang untuk dilancarkan tahun depan, direka untuk membawa muatan ke orbit rendah bumi lebih daripada dua kali ganda saiznya.

Tidak mahu ketinggalan, China sedang berusaha mereka roket yang lebih besar yang mampu membawa 90 tan (100 tan) muatan ke dalam bumi rendah orbit, menurut ketua jurutera program ini, Tian Yulong dipetik sebagai berkata pada sidang akhbar selepas pelancarannya yang lalu.

Tidak seperti roket awal yang menggunakan bahan api yang sangat toksik, Long Mac 5 membakar minyak tanah-cecair oksigen campuran hidrogen yang lebih mesra alam dan tidak menelan kos yang tinggi.

Ia mempunyai berat badan kira-kira 789 tan metrik (870 tan) dan Teras 962 tan (1,060 tan).

Wenchang, di pulau selatan Hainan, adalah tapak pelancaran keempat dan terbaru China.

Walaupun misi tersebut merupakan sebahagian besarnya direka untuk menguji kebolehpercayaan Long 5 Mac, ia juga membawa satelit bagi ujian teknologi bagi melihat serpihan ruang, sumber elektrik baru dan pendorongan elektrik, menurut agensi berita rasmi Xinhua.

China mempunyai tempat yang ditetapkan di Marikh dan menyasarkan untuk pelancaran rover ke planet merah pada tahun 2020.
China mempunyai tempat yang ditetapkan di Marikh dan menyasarkan untuk pelancaran rover ke planet merah pada tahun 2020.
Angkasawan akan kekal di atas kapal untuk 30 hari - penginapan yang paling lama setakat ini oleh angkasawan China - untuk menjalankan ujian ke atas teknologi yang berkaitan kapal angkasa dan sains dan eksperimen kejuruteraan.
Angkasawan akan kekal di atas kapal untuk 30 hari – penginapan yang paling lama setakat ini oleh angkasawan China – untuk menjalankan ujian ke atas teknologi yang berkaitan kapal angkasa dan sains dan eksperimen kejuruteraan.

Sementara itu Yuanzheng 2 yang direka bagi memudahkan lagi pelancaran satelit berbilang dan menghantar mereka terus ke dalam orbit, kata Xinhua.

Dalam surat tahniah berikutan selepas pelancaran tersebut, Jawatankuasa Pemerintah Parti Komunis Central, kabinet dan suruhanjaya itu memuji roket ini sebagai ‘kemuncak inovasi dalam bidang sains pembawa roket dan teknologi.’

“Ia merupakan pelancaran yang berjaya … menandakan satu peristiwa penting dalam peralihan China daripada pemain utama dalam ruang kepada kuasa utama dalam ruang, menurut surat tersebut, menurut media tempatan.

China mempunyai tempat yang ditetapkan di Marikh dan menyasarkan untuk melancarkan rover sendiri ke planet merah itu pada tahun 2020.

Imej yang dikeluarkan pada bulan Ogos menyediakan gambaran pertama kemungkinan rover ini akan dilancarkan pada akhir dekad ini.

Roket Long Mac-5 pembawa roket akan dihantar dari pusat pelancaran ruang Wenchang di wilayah selatan Pulau Hainan.

Lander ini akan berpisah dengan pengorbit pada akhir perjalanan kira-kira tujuh bulan dan mendarat berhampiran khatulistiwa Marikh, di mana rover itu akan meneroka permukaan.

Rover seberat 441 paun (200 kg) mempunyai enam roda dan empat panel solar dan akan beroperasi selama kira-kira 92 hari.

Ia akan membawa 13 set peralatan termasuk kawalan kamera dan radar Tanah.