China cemas

China cemas

BEIJING, 10 Mac (Reuters) ­– China menyatakan rasa cemas hari ini dengan perjanjian bahawa Filipina akan membuat pajakan lima pesawat dari Jepun dalam membantu membuat rondaan di Laut China Selatan yang telah menjadi pertikaian.

Presiden Filipina, Benigno Aquino berkata lima pesawat latihan TC-90 akan membantu tentera laut dalam rondaan, apa yang dianggap Filipina sebagai wilayahnya.

Filipina telah membuat penekanan terhadap pemodenan ke atas tentera udara dan tentera laut mereka apabila China mengatur peluru berpandu dan pejuang mereka di beberapa pulau-pulau buatan di Laut China Selatan.

China mendakwa bahawa hampir keseluruhan Laut China Selatan, telah menyumbang kepada kira-kira AS$5 trilion nilai perdagangan dari kapal bawaan yang melintasi setiap tahun. Brunei, Malaysia, Filipina, Taiwan dan Vietnam juga mempunyai tuntutan terhadap bahagian laut tersebut.

“Jika tindakan di Filipina adalah untuk mencabar kedaulatan dan keselamatan kepentingan China, China tegas menentang,” kata jurucakap Kementerian Luar China, Hong Lei dalam taklimat berita harian.

“Saya juga ingin menyatakan bahawa Jepun tidak menjadi pihak kepada isu Laut China Selatan dan kami meningkatkan kewaspadaan terhadap langkah itu. Kami menuntut bahawa Jepun untuk berhati-hati dalam kata-kata dan tindakannya serta tidak berbuat apa-apa dalam merosakkan keamanan dan kestabilan serantau.”

China, negara ekonomi kedua terbesar di dunia, dan Jepun, negara yang ketiga terbesar, mempunyai sejarah politik yang sukar, dengan hubungan tegang sejak pencerobohan Jepun pada Perang Dunia Kedua dan terhadap tuntutan yang bercanggah ke atas pulau-pulau kecil di Laut China Timur.

Tentera Filipina, selama beberapa dekad sibuk dengan pemberontakan dalam negeri, telah mengalih tumpuan untuk mempertahankan wilayah, memperuntukkan 83 bilion peso (AS$1.77 bilion) sehingga 2017 dalam menaik taraf dan memodenkan tentera udara dan tentera laut.

Sekutu AS dan Korea Selatan telah menawarkan bantuan bagi ketepatan keupayaan pesawat udara dan Aquino mengumumkan pada tahun ini bahawa dua pesawat pengangkutan C130 telah diubahsuai dari Amerika Syarikat.