China dijangk...

China dijangka lancar stesen kedua

BEIJING, 26 Jun (AP) – China hari ini menemui semula sebuah alat satelit eksperimen yang dilancarkan pada roket generasi baru, menandakan kejayaan lain dalam program ruang angkasa yang sangat diharapkan yang menjangkakan satu misi ke planet Marikh menjelang akhir dekad.

Pihak berkuasa program ruang angkasa mengatakan pendaratan kapal angkasa lepas di kawasan padang rumput luas Inner Mongolia telah memutuskan China untuk meneruskan jadualnya bagi menempatkan stesen ruang angkasa kedua di orbit juga tahun ini.

Pelancaran kapal angkasa lepas pada roket Long March 7 yang baru pada Sabtu telah dipuji sebagai kecemerlangan dalam penggunaan minyak yang lebih selamat dan mesra alam sekitar.

Pelancaran itu juga menandakan penggunaan pertama bagi Pusat Pelancar Satelit Wenchang baru yang lebih besar di wilayah selatan pulau Hainan.

Sejak melancarkan misi pertama yang dikendalikan manusia pada 2003, China telah menghantar stesen ruang angkasa eksperimen, Tiangong 1, mengadakan jalanan ruang angkasa dan mendaratkan robot perayau (rover) Yutu di bulan.

Kakitangan teknikal memeriksa modul kemasukan semula di Gurun Badain Jaram di Rantau Autonomi Inner Mongolia, utara China pada 26 Jun. – Xinhua
Kakitangan teknikal memeriksa modul kemasukan semula di Gurun Badain Jaram di Rantau Autonomi Inner Mongolia, utara China pada 26 Jun. – Xinhua

Stesen angkasa lepas keduanya, Tiangong 2, dijangka akan dilancarkan ke ruang angkasa pada September.

Berikutan itu, kapal angkasa lepas Shenzhou 11 bersama dua astronaut di dalamnya dijadualkan akan berlabuh pada stesen dan kekal di sana selama beberapa hari. Pentadbiran mengusulkan pendaratan ke bulan yang dikendalikan manusia juga akan dimuatkan dalam program itu pada masa hadapan.

China juga membangunkan roket berat Long March 5 yang diperlukan untuk melancarkan Tiangong 2 dan membawa bebanan besar lain.

China merancang untuk melancarkan misi untuk mendaratkan rover ke planet Marikh menjelang 2020, satu percubaan untuk menciptakan semula kejayaan misi U.S Viking 1 yang mendaratkan sebuah rover di planet itu empat dekad yang lalu.