China, Filipi...

China, Filipina saling tuduh menuduh

BEIJING, 5 Mei (Reuters) – China menuduh Filipina mencabuli kod tata laku tidak rasmi dikuasakan 13 tahun di Laut China Selatan (LCS) dengan kerja-kerja pembinaannya di pulau-pulau kecil dipertikai, membalas semula kritikan berulang ke atas kerja-kerja pembinaan China sendiri.

China dan 10 anggota Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) menandatangani satu perjanjian dalam 2002 bagi bertahan daripada menduduki terumbu dan beting tidak berpenghuni di laut itu dan daripada membina struktur baru yang akan merumitkan lagi pertikaian.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan sebelum tengah malam pada Isnin, Kementerian Luar China menggesa Filipina untuk menghentikan ‘memperbesar-besarkan dan memprovokasi’ pertikaian yang pada dasarnya merupakan pendudukan haram Manila ke atas sebahagian pulau-pulau China, katanya.

“Pihak Filipina sudah menjalankan pembinaan berskala besar kemudahan ketenteraan dan awam termasuk lapangan terbang, pelabuhan dan berek di pulau-pulau itu selama bertahun-tahun,” kata kementerian.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas Kementerian Luar Filipina mengatakan China yang sudah mencabuli kod tata laku itu dengan pembinaannya dan menuduh Manila untuk mewajarkan dan melindungi kerja-kerja penebusgunaan tanah China.

“China tidak pernah sekali pun mengambil tindakan yang boleh merumitkan dan memburukkan lagi pertikaian atau menjejaskan keamanan dan kestabilan serantau,” menurut kenyataan kementerian itu, menggesa Manila untuk memberhentikan semua kerja-kerja pembinaan dan memindahkan orang-orangnya.

Pertikaian mengenai bagaimana mengangani satu pendirian semakin tegas oleh China—sekutu beberapa negara Asia Tenggara—dalam Laut China Selatan yang strategik menjadikan isu itu satu yang berpotensi menjadi takat ledak tentera.

China minggu lalu menuduh Vietnam, Filipina dan yang lainnya menjalankan kerja-kerja pembinaan haram sendiri.

China menuntut 90 peratus daripada Laut China Selatan yang dipercayai kaya minyak dan gas, dengan tuntutan bertindih dari Brunei, Malaysia, Filipina, Vietnam dan Taiwan.