China gesa AS...

China gesa AS, Utara adakan rundingan langsung

BEIJING, 15 Feb – Kementerian Luar China hari ini menggesa Amerika Syarikat dan Korea Utara untuk bersemuka dan menyelesaikan masalah mereka, ketika ketegangan terus meningkat ke atas semenanjung Korea selepas ujian roket terbaru Korea Utara.

Meskipun China berang dengan pelancaran itu, ia juga melahirkan kebimbangan mengenai rancangan oleh Washington dan Seoul untuk menempatkan sistem pertahanan misil canggih AS, mengatakan ia akan membawa impak ke atas keselamatan China sendiri.

“Fokus isu nuklear di semenanjung adalah antara Amerika Syarikat dan Korea Utara,” jurucakap Kementerian Luar China, Hong Lei memberitahu satu sidang media ringkas harian.

“Kami menggesa Amerika Syarikat dan Korea Utara untuk duduk dan berkomunikasi serta berunding, mencari jalan untuk menyelesaikan kebimbangan satu sama lain dan akhirnya mencapai matlamat yang kita mahu capai.”

Korea Utara melancarkan roket jarak jauh pada 7 Februari, membawa apa yang digelarnya satelit, mencetuskan kecaman antarabangsa baharu hanya beberapa minggu selepas ia menjalankan satu ujian bom nuklear.

Ia mengatakan pelancaran adalah untuk tujuan keamanan, namun Seoul dan Washington sudah mencabuli resolusi Majlis Keselamatan PBB kerana ia menggunakan teknologi misil balistik.

Ujian bom nuklear Korea Utara bulan lalu juga diharamkan oleh satu resolusi PBB.

China, meskipun kecewa dengan Korea Utara dan menandatangani beberapa pusingan sekatan sebelumnya dengan PBB ke atas jiran terasingnya itu, mengatakan ia tidak percaya sekatan adalah cara untuk menyelesaikan masalah dan menggesa kembali ke meja rundingan. –Reuters