China jangka ledakan import kereta

URUMQI, 19 Mac – Alataw Pass, pelabuhan daratan terbesar China, dijangka akan memproses lebih 1,000 kereta import pasang siap tahun ini, lebih daripada jumlah yang diproses oleh pelabuhan daratan biasa lain di China.

Pelabuhan itu yang mula mengimport kereta pada September, telah memproses 283 kereta import selari, termasuk 138 dalam dua bulan pertama tahun ini, menurut Zhu Yunchao dengan kawasan terikat Alataw Pass.

Automobil, termasuk jenama seperti Land Rover, Benz, Toyota dan Lada, terutamanya datang dari Rusia, Jerman dan Emiriah Arab Bersatu.

Kawasan terikat itu, yang mempunyai 13 firma import automobil, telah menjalankan program pilot kereta import selari sejak September.

Program itu membolehkan pengedarnya untuk membeli kereta secara langsung dari luar negara, mencetuskan harga lebih rendah bagi para pembeli.

Awal bulan ini, sebuah kereta api membawa 120 buah kereta import selari SUV Lada Niva dari Rusia yang pertama menggunakan kaedah pengangkutan ini bagi kereta import di kawasan terikat negara itu. – Xinhua