China: Kenya ...

China: Kenya usir 45 warga Taiwan

BEIJING, 13 April (AFP) – Polis Kenya akan mengusir 45 warga Taiwan ke tanah besar China di mana mereka berdepan siasatan bagi penipuan, menurut media kerajaan China hari ini selepas Taipei membidas Beijing kerana ‘menculik’ rakyatnya.

Taipei mengatakan minggu ini bahawa Beijing telah menekan pihak berkuasa di Nairobi ‘secara haram’ untuk mengusir lapan rakyatnya ke tanah besar selepas mereka dibersihkan daripada tuduhan penipuan di Kenya, dalam satu kes yang mencetuskan kemarahan di Taiwan.

Sekitar 67 orang dari Taiwan dan tanah besar China telah diusir dari Kenya hari ini, menurut agensi berita rasmi Xinhua memetik polis tanah besar sebagai berkata, selepas 10 dihantar pulang pada hujung minggu. Jumlah keseluruhannya, 45 adalah warga Taiwan.

“Polis tanah besar akan menyiasat suspek Taiwan” Xinhua memetik kementerian keselamatan awam China sebagai berkata.

China mempertimbangkan Taiwan untuk menjadi salah satu wilayahnya yang menunggu penyatuan semula, secara paksa jika perlu, walaupun pulau itu telah memerintah sendiri sejak 1949 berikutan perpisahan perang saudara.

Jurucakap kementerian luar negeri China, Lu Kang memberitahu para wartawan “Mereka telah dibebaskan, namun mereka tidak tanpa ada kesalahan.”