China lancar ...

China lancar dok terapung bergerak pertama

BEIJING, 1 Mac (Reuters) – Tentera laut China telah melancarkan dok terapung bergerak sendiri yang pertama, memberikan keupayaan untuk membaiki kapal-kapal perang yang jauh dari pantai, People’s Liberation Army Daily berkata pada hari Selasa, iaitu langkah terbaru Beijing untuk memodenkan tentera laut.

Akhbar itu berkata dok tersebut, iaitu Huachuan nombor 1, akan membolehkan tentera laut untuk mengembalikan yang kapal rosak kembali ke medan perjuangan ‘dalam masa yang sangat cepat’ dan telah direka untuk dihantar ke dalam zon pertempuran.

“Pelancaran kapal itu menandakan satu lagi kejayaan dalam proses pemindahan pembaikan kapal tentera perang yang besar dari tempat penyelenggaran di pantai ke mobiliti jauh di laut,” katanya, menunjukkan gambar sebuah kapal perang dalam dok terapung.

Penggunaan dok itu bermakna kapal-kapal yang mempunyai kerosakan kecil tidak perlu dibawa keluar dari perkhidmatan, manakala kapal yang mempunyai kerosakan teruk tidak perlu lagi kembali ke kawasan perkapalan, kata akhbar itu.

Dok itu boleh mengendalikan kapal perang, pemusnah dan kapal selam, tetapi ianya pada pembawa pesawat, dan mampu menghadapi ombak yang mencapai ketinggian sehingga 2 meter (6.6 kaki) tinggi, katanya.

Beijing telah melabur berbilion-bilion dalam membangunkan industri senjata tempatan bagi menyokong cita-cita maritim yang semakin berkembang di Laut China Selatan yang dipertikaikan, Lautan Hindi dan Pasifik.

China mendakwa sebahagian besar daripada Laut China Selatan, di mana lebih daripada AS$5 trilion pada perdagangan global melalui setiap tahun. Vietnam, Malaysia, Brunei, Filipina dan Taiwan mempunyai saingan tuntutan.