China lancar ...

China lancar roket baru

SHANGHAI, 20 Sept (AFP) – China hari ini melancarkan jenis roket baru yang lebih kecil daripada kumpulan roket “Long March” yang terutamanya akan membawa satelit ke atas, lapor media kerajaan, ketika negara itu berlumba-lumba menjelang program angkasa lepas yang dicita-citakan.

Long March-6, roket pembawa yang baru dimajukan yang menggunakan bahan dorong cecair berlepas dari pangkalan pelancar di wilayah utara Shanxi pagi ini dengan membawa 20 satelit ‘mikro’, lapor agensi berita rasmi Xinhua.

Roket putih, yang tertera padanya bendera China di bahagian atasnya, meluru ke langit membiru, rakaman video disiarkan oleh penyiar kerajaan China Central Televison (CCTV) menunjukkan.

Seorang pegawai China mengatakan roket lebih kecil itu akan menjadikan China lebih berdaya saing dalam pasaran menguntungkan bagi pelancaran satelit komersial.

“Kami percaya ia akan memangkin persaingan roket pembawa China dalam pasaran antarabangsa,” Zhang Weidong, ketua pereka di Akademi Teknologi Penerbangan Angkasa Lepas Shanghai, memberitahu Xinhua.

“Model baru akan juga meningkatkan kemampuan kami untuk memasuki angkasa lepas,” katanya lagi.

China melancarkan satelitnya sendiri ketika ia terus membina sistem pengemudian buatan tempatan, tetapi juga melaksanakan pelancaran bagi negara-negara lain dan syarikat-syarikat komersial.

Roket itu 29.3 meter tinggi, lebih pendek dari yang lain secara aktif digunakan dalam program angkasa lepas China, menurut laporan itu, Long March-6 menggunakan bahan api yang terdiri daripada oksigen cecair dan minyak tanah, yang dikatakan bebas toksik dan pencemaran.

Media kerajaan memuji pencapaian itu dengan berkata pelancaran itu menandakan satu rekod bagi sebilangan satelit yang dibawa oleh roket China dan adalah kali pertama bagi bahan api ‘yang mesra alam’.

Satelit lebih kecil akan digunakan bagi ‘eksperimen’ dalam teknologi dan produk baru, menurut CCTV, tetapi tidak memberikan butiran.

Program angkasa lepas China yang mempunyai penerapan ketenteraan yang berpotensi, diselubungi kerahsiaan.

“Kawalan pemisahan bagi 20 satelit memerlukan ketepatan tinggi dan kebolehpercayaan,” Hao Yaofeng, seorang juruteknik di Pusat Pelancar Satelit Taiyuan, memberitahu CCTV.

Kertas dasar 2011 yang dikeluarkan Majlis Perbandaran Negeri, atau kabinet, mengatakan Long March-6 akan dapat menempatkan satu tan bebanan masuk ke orbit pada ketinggian 700km.