China lewatka...

China lewatkan penghantaran mayat beku

BEIJING, 21 Sept (AFP) – Sebuah firma AS telah menyalahkan “birokrasi kerajaan” China atas penangguhan dalam penghantaran mayat beku seorang editor cereka sains dari negara dalam harapan beliau mungkin dihidupkan semula.

Segelintir orang di dunia memilih untuk membeku otak atau mayat mereka selepas mati dalam satu prosedur dikenali sebagai cryonics, dalam harapan dapat dihidupkan semula sebaik sahaja teknologi perubatan menjadi maju. Konsep tersebut tidak dapat dibuktikan.

Penulis kanak-kanak China dan editor cereka sains Du Hong – yang menyelia penerbitan ‘The Three-Body Problem’, yang pada bulan lalu memenangi Anugerah Hugo, meninggal dunia akibat kanser pada Mei, kata laporan dan syarikat AS Alcor.

Doktor bedah daripada firma itu, yang telah diminta untuk membekukan otaknya, berlepas ke China untuk memelihara mayatnya, kata Alcor di laman webnya pada hujung minggu.

Mereka menghabiskan “masa” membincang peralatan mereka dengan pegawai Kastam China sebelum dibenarkan memasuki negara, tambahnya.

“Dua pegawai kerajaan mengawasi seluruh prosedur, dan seterusnya menyejukkannya dengan ais kering,” katanya.

Syarikat diberitahu bahawa pihak berkuasa akan membenarkan mayat Du dihantar keluar dari China tetapi menghadapi penangguhan, katanya.

“Birokrasi kerajaan China menangguh proses kebenaran,” katanya, menambah: “Ais kering ditambah setiap dua hari sementara kerja-kerja menulis diselesaikan.”

Akhirnya mayat tersebut diterbangkan ke Los Angeles, di mana “pemisahan saraf” – pengeluaran otak Du – dijalankan di rumah mayat berhampiran.

Alcor yang berpangkalan di Arizona berkata Du merupakan “pesakitnya” yang ke-138.