China luluska...

China luluskan undang-undang antikeganasan

BEIJING, 27 Dis – Parlimen China meluluskan undang-undang baru anti-keganasan kelmarin yang memerlukan syarikat teknologi untuk menyerahkan maklumat sensitif seperti kod sulit kepada kerajaan dan membolehkan tentera untuk meneroka ke luar negara pada operasi menentang keganasan.

Pegawai China berkata negara mereka menghadapi ancaman yang semakin meningkat daripada militan dan pemisah, terutamanya di rantau Barat iaitu Xinjiang, di mana beratus-ratus terbunuh dalam keganasan pada tahun-tahun kebelakangan ini.

Undang-undang ini telah menarik perhatian dalam di ibu negara Barat, bukan sahaja kebimbangan melanggar hak asasi manusia seperti kebebasan bersuara, bahkan ianya adalah kerana peruntukan siber. Presiden Amerika Syarikat Barack Obama telah berkata bahawa dia telah menimbulkan kebimbangan mengenai undang-undang berkenaan dengan Presiden China, Xi Jinping.

“Peraturan yang berdasarkan keperluan kerja sebenar adalah memerangi keganasan dan pada asasnya sama seperti apa yang negara-negara utama yang lain di dunia berbuat demikian,” Li kepada pemberita.

Undang-undang keselamatan negara China diterima pakai pada Julai menghendaki semua infrastruktur rangkaian dan sistem maklumat utama untuk menjadi “yang selamat dan terkawal”.

An Weixing, ketua bahagian memerangi keganasan, Kementerian Keselamatan Awam, bercakap pada sidang akhbar selepas Parlimen China meluluskan undang-undang baru yang kontroversi anti-keganasan di Beijing. – Reuters
An Weixing, ketua bahagian memerangi keganasan, Kementerian Keselamatan Awam, bercakap pada sidang akhbar selepas Parlimen China meluluskan undang-undang baru yang kontroversi anti-keganasan di Beijing. – Reuters

Undang-undang anti-keganasan juga membenarkan Tentera Pembebasan Rakyat untuk terlibat dalam operasi anti-keganasan di luar negara, walaupun pakar-pakar telah berkata China menghadapi masalah praktikal dan diplomatik besar jika ia pernah mahu untuk melakukan ini.

An Weixing, ketua bahagian memerangi keganasan Kementerian Keselamatan Awam, berkata China menghadapi ancaman serius daripada pengganas, terutama pemisah Islam yang dikatakan beroperasi di Xinjiang.

“Keganasan adalah musuh awam manusia, dan kerajaan China akan menentang segala bentuk keganasan,” kata An. – Reuters