China menang ...

China menang kontrak Chicago

BEIJING, 11 Mac (AFP) – Pengeluar kereta api terbesar China memenangi satu perjanjian berbilion dolar untuk membekal Chicago dengan stok berterusan, umumnya hari ini, tatkala Beijing berusaha menubuhkan firma teknologi tinggi yang mampu bersaing untuk kontrak menguntungkan dengan syarikat asing.

Koperasi CRRC, hasil gabungan 2014 di antara firma milik negara dan pengeluar kereta api terbesar di dunia berdasarkan pendapatan, menandatangani satu kontrak bernilai $1.3 bilion untuk menghasilkan 846 gerabak kereta api bawah tanah untuk bandar Midwestern AS, mengganti kira-kira separuh daripada armadanya.

Ia adalah perjanjian bekalan kereta api terbesar yang telah dicapai oleh mana-mana firma China dalam ekonomi maju, kata CRRC di laman webnya, menggelarnya satu “kejayaan” untuk eksport peralatan moden negara.

“Kereta api buatan China akan mendarat di Chicago,” katanya.

Datuk bandar Rahm Emanuel berkata perjanjian akan “menjadi sejarah,” lapor akhbar Chicago Sun-Times.

Beijing telah lama menggesa pengeluar kereta api supaya berkembang di luar negara demi membina kepakaran dan saham pasaran dan merangsang daya saing negaranya.

Firma China telah menandatangani perjanjian untuk membina kereta api di beberapa negara, termasuk Indonesia di mana mereka mengatasi persaingan Jepun – Serbia dan Hungary, dan satu projek di Thailand sedang dirancang.

Namun beberapa perjanjian asing telah dicapai, dengan pihak berkuasa Mexico membatalkan projek kereta api berkelajuan tinggi bernilai berbilion dolar pada tahun lalu di tengah dakwaan pilih kasih ketika proses pembidaan.

Chicago mempunyai sistem pengangkutan awam kedua terbesar di Amerika Syarikat dan kereta api akan dipasang di bandar itu oleh subsidiari AS CRRC, CSR Sifang Amerika, dengan projek dijangka mewujudkan 169 pekerjaan.

ARTIKEL YANG SAMA