China mesti g...

China mesti gugurkan ‘retorik memperdaya’

MANILA, 6 Sept (AFP) – Beijing mesti menawarkan lebih daripada janji-janji kosong jika ia mahu menjamin keamanan di Laut China Selatan yang dipertikai dan yang lainnya, seorang jurucakap jabatan pertahanan Filipina menjelaskan hari ini.

Kenyataan itu dibuat beberapa hari selepas China menayangkan kekuatan tenteranya melalui perarakan besar-besaran bagi menandakan berakhirnya Perang Dunia ke-2, meskipun Presiden Xi Jinping mengatakan acara itu didedikasikan terhadap keamanan dan bukannya “usaha untuk menunjukkan pengaruh”.

“Kepimpinan China seharusnya melakukan lebih daripada retorik memperdaya, mendakwa usaha keamanan sebelum penindasan mereka lebih meluas dan tidak boleh diperbaiki lagi di rantau ini dan selanjutnya,” Peter Paul Galvez, jurucakap jabatan itu mengatakan dalam satu kenyataan.

“Kami menyeru kerajaan China untuk menunjukkan keikhlasan dengan sekurang-kurangnya, menghentikan semua pembinaan yang berjalan dan aktiviti tentera serta mengekang kebebasan penerbangan dan pengemudian di kawasan panas,” katanya.

China menuntut hampir semua Laut China Selatan—satu laluan maritim utama, kaya ikan dan sumber berpotensi mineral luas—di sebalik tuntutan bertindih dari Filipina dan juga Brunei, Malaysia, Taiwan dan Vietnam.