China miliki ...

China miliki 16 pelantar penggerudi

TOKYO, 22 Julai – China telah menempatkan 16 pelantar penggerudi dekat sempadan maritim de factonya dengan Jepun, kata Tokyo hari ini, dalam pusingan terbaru pertikaian berhubung medan gas di perairan yang dipertikaikan oleh dua buah negara itu.

Kerajaan Jepun menyiarkan diagram menunjukkan lokasi platform yang ia katakan boleh mengeksploitasi simpanan dasar laut yang menjadi pertelingkahan dua buah negara itu.

“Ia sangat-sangat dikesali yang China telah membangun sumber berkenaan bersendirian sementara sempadan itu belum lagi diselesaikan,” kata Ketua Setiausaha Kabinet, Yoshihide Suga memberitahu para wartawan.

Platform itu nampaknya jelas meskipun persetujuan Jun 2008 yang mana kedua-dua buah negara mengatakan mereka akan bersama-sama membangun kawasan itu ekoran perselisihan berhubung siapa yang mempunyai hak untuk mengeksploitasi sumber berkenaan.

Daripada 16 pelantar, 12 telah dipasang dalam dua tahun yang lalu, kata Jepun.

Tuntutan kerajaan Jepun itu muncul sehari selepas Tokyo membidas bidaan Beijing untuk menuntut semula tanah di Laut China Selatan ketika satu ‘percubaan paksa’ untuk memaksa tuntutan maritim dalam kertas pertahanan tahunannya.

Kertas putih itu menuduh Beijing ‘membangkitkan kebimbangan di kalangan komuniti antarabangsa’ dalam bahasa yang menandakan lebih tegas daripada tahun sebelumnya.

China terkunci dalam pertikaian dengan beberapa buah negara berhubung dakwaannya kepada hampir keseluruhannya Laut China Selatan dan pada masa ini meneruskan program pembinaan pulau tiruan yang pesat di rantau itu.

Ia juga terlibat dalam pertikaian berasingan dengan Jepun berhubungan pulau Senkaku yang dikawal Tokyo – yang digelarnya Diaoyus – di Laut China Timur, dengan kapal-kapal dan pesawat udara China sering kali menguji pasukan Jepun di kawasan itu.

Hari ini, Yoshihide Suga mengatakan: “Jepun berulang kali membuat bantahan ke atas pembangunan sebelah pihak China.” – AFP