China pantau ...

China pantau kesan radiasi

BEIJING, 11 Jan (Reuters) – Kerajaan China telah menghantar lebih daripada 500 orang untuk menjalankan pengawasan siang dan malam untuk mengesan radiasi di sepanjang sempadan selepas Korea Utara berkata pada minggu lalu ia telah melancarkan ujian nuklear keempatnya, tetapi tidak menemui sebarang kejanggalan.

Ujian Korea Utara pada Rabu menimbulkan kemarahan Amerika Syarikat dan China, yang tidak diberikan notis awal,walaupun kerajaan AS dan pakar senjata meragui dakwaan Utara mengatakan alat yang diletupkannya adalah bom hidrogen.

Kementerian alam sekitar China berkata dalam satu kenyataan hari ini bahawa lebih daripada 500 orang terbabit dalam pengawasan untuk mengesan radiasi, termasuk kira-kira 350 orang di sepanjang sempadan itu sendiri, serta 37 stesen pengawasan tetap dan 14 stesen bergerak.

Ia menunjukkan gambar di laman webnya kenderaan pengawasan radiasi di sepanjang jalan bersalji di sempadan, dan seorang pegawai berdiri dalam salji melihat pada peralatan teknikal.

Namun kementerian telah pun “mengetepikan” kemungkinan ujian memberi kesan radiasi ke atas China, dan tidak ada apa-apa kejanggalan yang ditemui, katanya.

Kementerian sedang menguji sampel udara, tanah dan salji, dan akan terus menguji dan mengekal mekanisme respons kecemasan mereka.

Penduduk yang tinggal berhampiran sempadan pada minggu lalu memberitahu Reuters mereka bimbang dengan kesan ujian ke atas alam sekitar.

China adalah penyokong ekonomi dan diplomatik utama Korea Utara, dan berkali-kali meluahkan kemarahan pada Pyongyang atas ujian nuklear dan ancaman perangnya.

China telah menandatangani sekatan keras Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu ke atas Korea Utara dan menegaskan ia mematuhi mereka, termasuk melancarkan pemeriksaan sempadan, tetapi ia juga menyediakan sejumlah besar bantuan kepada Pyongyang, kata pakar dan diplomat.