China perlu p...

China perlu pengebom jarak jauh

BEIJING, 7 Julai (AFP) – China perlu menghasilkan pesawat pengebom strategik jarak jauh untuk menyerang musuh yang jauh dari pantainya sekiranya berlaku konflik, lapor media negeri hari ini, memetik daripada pakar pertahanan.

Beijing telah mempertingkatkan tenteranya menerusi pertambahan dalam perbelanjaan pertahanan, perkembangan pesat kuasa tentera laut, melancarkan kapal induk pesawat udara pertamanya dan menambah kepada armada kapal selam.

Namun akhbar China Daily berkata dalam artikel muka surat penuh bahawa satu mesyuarat tentera baru-baru ini telah menganggap tentera udara negara satu “kuasa strategik,” memetik isu terbaru Kajian Pertahanan Kanwa, penerbitan teknologi pertahanan dan senjata yang berpangkalan di Kanada.

Judul itu sebelumnya dikhaskan untuk Kor Meriam Kedua, yang digambarkan oleh akhbar sebagai “kuasa peluru berpandu strategik de facto” China.

Mesyuarat bersetuju pesawat pengebom jarak jauh akan membolehkan tentera udara menyerang lebih jauh ke Lautan Pasifik, akhbar memetik Kajian Pertahanan Kanwa sebagai melaporkan, sejauh “rangkaian pulau kedua.”

Ahli strategi China membayangkan “rangkaian pulau pertama” sebagai merentasi dari Jepun ke Taiwan, yang termasuk pelbagai pangkalan tentera Amerika Syarikat (AS) di pulau Jepun Okinawa.

Rangkaian kedua merujuk kepada pulau lebih jauh ke timur di Pasifik, termasuk Marianas, Carolines, dan wilayah AS Guam bersama Pangkalan Tentera Udara Andersen. “Rangkaian pulau ketiga” merangkumi Hawaii juga disebut sesekali.

Dasar tentera China yang meningkat telah berlaku tatkala Beijing mendesak tuntutan wilayahnya di Laut China Timur dan Selatan, di mana ia mempunyai perbalahan dengan beberapa negara jiran Asia termasuk Jepun dan Filipina.

Tindakannya telah menambah ketegangan dengan Amerika Syarikat, masih kuasa tentera paling berpengaruh di rantau.

Satu kapasiti untuk menyerang rangkaian pulau kedua akan menghalang tentera asing daripada campur tangan dalam “kecemasan atau konflik,” kata akhbar China Daily, memetik laporan dari keterangan.