China perluka...

China perlukan lebih ramai pakar keselamatan siber

WUHAN, 19 Sept – China memerlukan lebih ramai pakar dalam pakar keselamatan siber, menurut satu acara kesedaran keselamatan siber kebangsaan yang diadakan hari ini di Wuhan, ibu kota wilayah tengah Hubei.

Sumber dengan aktiviti, yang ditaja oleh China Cyberspace Administration, berkata bahawa China pada masa ini memerlukan 700,000 pakar keselamatan siber, yang boleh meningkat kepada 1.4 juta pada tahun 2020.

Minggu Kesedaran Keselamatan Siber Negara telah diadakan setiap tahun sejak 2014 untuk melibatkan diri dan mendidik orang awam dan sektor swasta mengenai keselamatan siber melalui pelbagai inisiatif.

Untuk pertama kalinya tahun ini, seramai 19 orang telah dipilih atas sumbangan cemerlang mereka dalam bidang keselamatan siber.

Setiap orang telah dianugerahkan sehingga 1 juta yuan (150,000 dolar AS).

Shen Changxiang, ahli Akademi Kejuruteraan China, menerima hadiah utama untuk kerja-kerja pada perkhidmatan penggunaan Windows XP di China. Beliau adalah saintis utama dalam pasukan.

Kira-kira 15,000 pelajar mengambil jurusan dalam keselamatan maklumat yang lulus dari institusi pengajian tinggi Cina setiap tahun.

Jumlah itu, bagaimanapun, adalah jauh daripada mencukupi untuk memenuhi keperluan negara yang semakin berkembang.

Pada bulan Julai, pentadbiran alam siber, bersama-sama dengan kementerian pendidikan, sains dan teknologi, industri dan teknologi maklumat, mengumumkan bahawa pendidikan keselamatan siber dan latihan akan menjadi strategi negara.

Di negara 700 juta pengguna Internet, maklumat teras dan teknologi keselamatan siber perlu ditingkatkan untuk disesuaikan dengan persekitaran yang baru. – Xinhua