China sambut ...

China sambut baik mesyuarat 2 negara

BEIJING, 27 Dis – China menyambut baik pertemuan antara Perdana Menteri Pakistan Nawaz Sharif dan rakan sejawatannya dari India Narendra Modi, laporan agensi berita Xinhua.

“Pihak China telah melihat laporan itu dan mengalu-alukan perkembangan terkini dalam hubungan Pakistan-India,” kata jurucakap Kementerian Luar Lu Kang sebagai tindak balas kepada soalan mengenai mesyuarat itu.

Pada hari Jumaat, Modi berhenti di Pakistan dalam perjalanan ke New Delhi dari lawatan ke Afghanistan. Semasa lawatan mengejut Modi, kedua-dua perdana menteri ditemui di kediamannya Sharif di bandar Pakistan Lahore.

Ia merupakan lawatan pertama Modi ke Pakistan dan yang pertama oleh seorang Perdana Menteri India dalam tempoh 12 tahun.

Lu berkata Pakistan dan India adalah antara negara-negara utama Asia Selatan, dan peningkatan hubungan mereka akan menjadi penting kepada keamanan, kestabilan dan pembangunan serantau. – Bernama

“Sebagai jiran bersama dan rakan kedua-dua Pakistan dan India, China gembira melihat dan akan menyokong Pakistan dan India untuk meningkatkan kepercayaan dan mencapai pembangunan bersama melalui dialog yang berterusan,” kata jurucakap. – Bernama