China sekat I...

China sekat IPO

BEIJING/SHANGHAI, 5 Julai (Reuters) – China membekukan tawaran saham dan menubuhkan dana penstabilan pasaran semalam, menurut Jurnal Wall Street, tatkala Beijing mempergiat usaha untuk mengeluarkan pasaran saham daripada kemerosotan yang mengancam ekonomi kedua terbesar dunia.

Penggantungan tawaran awam (IPO) oleh Beijing keluar beberapa jam selepas pengumuman luar biasa oleh broker dan pengurus dana utama, yang berjanji akan melabur sekurang-kurangnya $19 bilion daripada wang mereka sendiri dalam saham.

Kerajaan China, pengatur dan institusi kewangan sedang melancarkan kempen bersepadu untuk merangsang dua pasaran saham utama negara, di tengah kebimbangan satu kemelesetan akan menjejaskan sistem kewangan dan mengakibatkan kerugian besar dalam ekonomi di mana pertumbuhan tahunan telah pun mencecah pada tahap rendah 24 tahun.

Hampir $3 trilion dalam nilai pasaran, lebih daripada keseluruhan pengeluaran ekonomi Brazil, telah pun dihapuskan sejak pasaran merosot pada bulan lalu, sekali gus menimbulkan masalah yang lebih besar kepada kebanyakan pelabur global berbanding krisis hutang Greece.

Indeks Komposit Shanghai telah kerugian kira-kira 30 peratus daripada nilainya dalam tiga minggu, satu keputusan yang dramatik kepada pemulihan yang menakjubkan yang melihatnya bertambah dua kali ganda dalam masa tujuh bulan, didorong oleh pemotongan kadar faedah.

Pelabur China berbincang di depan papan elektronik yang menunjukkan informasi saham. – Reuters
Pelabur China berbincang di depan papan elektronik yang menunjukkan informasi saham. – Reuters

Penjualan adalah membimbangkan disebabkan pasaran saham yang mengalami harga melambung telah pun dibina berdasarkan pinjaman spekulatif. Beberapa penganalisis mencadangkan jumlah pinjaman margin, formal dan tidak formal, mungkin menambah kepada kira-kira 4 trilion yuan.

Pasaran saham adalah dikuasai oleh pelabur runcit.

Firma pembrokeran utama China berkata semalam mereka akan membeli sekurang-kurangnya 120 bilion yuan saham, jaminan yang menurut Jurnal Wall Street, akan membentuk sebahagian daripada dana penstabilan baru Beijing.

Dalam perkembangan berasingan semalam, 25 dana bersama China mengumumkan mereka juga akan meletak modal mereka sendiri dalam saham.

Pengurus dana tidak memberikan angka tetapi berkata mereka akan melabur dalam dana mereka sendiri, di samping pelanggan mereka.

ARTIKEL YANG SAMA