China tawar p...

China tawar pinjaman kepada lima negara Asia Tenggara

BEIJING, 23 Mac (Reuters) – China akan menawarkan AS$11.5 bilion pinjaman dan kemudahan kredit kepada lima negara-negara Asia Tenggara bagi infrastruktur dan projek-projek lain, kata Perdana Menteri Li Keqiang hari ini.

Pada tahun 2014, Li menawarkan AS$20 bilion pinjaman kepada Asia Tenggara, semasa lawatan beliau ke Myanmar dalam menghadiri sidang kemuncak Asia Timur, iaitu cadangan yang menarik bagi kawasan yang bergelut dalam membiayai jalan raya, pelabuhan dan kereta api yang diperlukan untuk pertumbuhan.

Li membuat tawaran yang baru, termasuk 10 bilion yuan (AS$1.54 bilion) dalam pinjaman keutamaan dan AS$10 bilion kemudahan kredit, kepada pemimpin-pemimpin lima negara di sepanjang Sungai Mekong.

Beliau berkata demikian pada sidang kemuncak dengan pemimpin dari Myanmar, Laos, Thailand, Kemboja dan Vietnam di bandar peranginan selatan China, Sanya, di pulau Hainan.

Komen beliau disiarkan di laman web Kementerian Luar China dan agensi berita rasmi Xinhua.

Li berkata beliau akan berusaha untuk meningkatkan Infrastruktur Pelaburan Bank Asia-China yang baru dan dana Laluan Sutera yang juga membiayai projek-projek di rantau itu, serta memastikan penggunaan mata wang yuan China yang lebih besar dalam urusan dengan lima negara tersebut.

“Terdapat enam negara dalam satu sungai. Sub rantau Lancang-Mekong adalah rumah bersamaan kami,” kata Li.

“Sejak bertahun-tahun menjadi jiran negara, kami telah menjadi keluarga,” katanya.