China tegah e...

China tegah eksport bahan senjata ke Korea Utara

BEIJING, 15 Jun (AP) – China pada hari ini mengharam eksport teknologi dan bahan yang mungkin digunakan dalam penghasilan senjata ke Korea Utara dalam respon baru terhadap penghasilan senjata nuklear dan peluru berpandu Utara.

Senarai barangan ‘dwi kegunaan’ yang mungkin digunakan oleh orang awam dan tentera termasuk aloi besi, peralatan memotong dan mengimpal laser dan bahan yang mungkin digunakan dalam penghasilan senjata kimia, kata Kementerian Perdagangan.

Beijing telah lama menyokong kerajaan Korea Utara tetapi dalam satu petanda kekecewaan yang meningkat pada Mac terhadap sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang digubal sebagai respon kepada ujian nuklear keempat Utara. Penalti berkenaan termasuk satu pengharaman ke atas penjualan barangan ‘dwi kegunaan.’ Kerajaan pemimpin Korea Utara Kim Jong Un telah mempertingkat aktiviti nuklear sebagai membantah sekatan PBB.

China adalah rakan perniagaan dan penderma bantuan utama Utara, menjadikan kerjasamanya penting untuk kejayaan penalti perniagaan.

Pada April, China mengharam import arang batu dan bijih besi Korea Utara, sumber pendapatan penting untuk negara miskin itu.

Beijing juga mengharam penjualan minyak jet kepada Utara, walaupun ia berkata pesawat udara awam akan dibenarkan mengisi minyak dalam penerbangan ke China.

Beijing menunjukkan keberatan terhadap permintaan sebelumnya oleh Washington dan kerajaan lain untuk menggunakan perniagaan sebagai kelebihan strategik ke atas Korea Utara. Diplomat China berkata kesan kemanusiaan akibat sekatan perlu dipertimbangkan.

ARTIKEL YANG SAMA