China tingkat...

China tingkat keselamatan menjelang G20

HANGZHOU, China, 2 Sept – Kilang telah pun ditutup untuk memastikan langit biru, pengacau ditahan dan satu perempat daripada penduduk yang tinggal; selamat datang ke Hangzhou, sebuah bandar yang ingin dilihat oleh parti pemerintah China Parti Komunis sebagai yang terbaik untuk sidang kemuncak G20.

Daripada denda kerana menyidai pakaian kepada sekatan ke atas beras, Beijing telah bertindak keras untuk memastikan peserta dalam mesyuarat global akan meninggalkan dengan tanggapan baik mengenai negara tuan rumah mereka.

Beberapa pemerhati sidang kemuncak menjangkakan satu dasar apabila pemimpin daripada ekonomi terbesar dunia berkumpul di bandar untuk rundingan bertujuan memberikan nafas baru ke dalam pertumbuhan yang masih lembap.

Namun pemimpin China melihat mesyuarat sebagai satu peluang untuk memaparkan kebangkitan negara mereka sebagai kuasa besar global. Dan mereka tidak mengambil risiko.

Lebih daripada dua juta daripada sembilan juta penduduk bandar dijangka meninggalkan bandar, kata media negeri, ramai yang tertarik dengan perjalanan percuma yang ditawarkan oleh firma pelancongan yang dikendalikan oleh kerajaan dan mengambil kesempatan ke atas percutian berbayar selama seminggu yang telah diarahkan oleh majikan untuk diberikan kepada mereka.

Seorang pegawai polis mengambil gambar dengan telefon pintar ketika mengawal kawasan di Tasik Barat di Hangzhou kelmarin. Beberapa langkah telah diambil dan diperketatkan menjelang sidang kemuncak G20 yang bakal diadakan tidak lama lagi. – AFP
Seorang pegawai polis mengambil gambar dengan telefon pintar ketika mengawal kawasan di Tasik Barat di Hangzhou kelmarin. Beberapa langkah telah diambil dan diperketatkan menjelang sidang kemuncak G20 yang bakal diadakan tidak lama lagi. – AFP

Kebanyakan daripada beratus ribu pekerja penghijrah yang hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang daripada pekerjaan pembinaan atau bekerja untuk perniagaan kecil telah pun meninggalkan kawasan tersebut.

“Kebanyakan penghijrah telah pulang. Jika anda tidak tutup, anda mungkin dikenakan denda atau ditahan,” kata seorang lelaki dengan nama keluarga Hou, yang mengendali sebuah kedai kecil yang kini telah ditutup, bersama dengan restoran berhampiran.

Dalam satu usaha untuk mengurangkan asbut yang sering menyelubungi kawasan timur China, sekatan telah dilanjutkan ke kawasan luar bandar.

Kilang dalam jarak 300 kilometer dari bandar, pusat industri tekstil China – telah pun dipaksa ditutup selama 12 hari.

Malah di Shanghai, kira-kira 200 kilometer dari sana, 255 buah kilang telah pun ditutup. – AFP