China tubuh k...

China tubuh kumpulan industri bagi kewangan Internet

SHANGHAI, 25 Mac (AFP) – Bank tengah China mengatakan hari ini yang firma-firma terlibat dalam kewangan Internet telah menubuhkan satu persatuan industri, ketika pihak berkuasa cuba untuk menangani pertumbuhan pantas sektor itu tetapi terkawal dengan lemah.

Kumpulan itu akan berusaha untuk ‘mengawal sendiri’ industri itu pada masa risiko memuncak dari kewangan Internet, menurut satu transkrip ucapan oleh seorang pegawai Bank Rakyat China (PBoC) pada majlis pembukaan.

Penubuhan itu diikuti pendedahan bulan lalu yang firma peminjam peer-to-peer (P2P) yang digelar Ezubao telah menipu 900,000 pelaburan sekitar AS$7.6 bilion dalam apa yang eksekutif syarikat itu gelar satu ‘skim Ponzi’.

Kumpulan persatuan industri yang berpangkalan di Shanghai menjadi pembekal pembayaran online, peminjaman P2P dan entiti kewangan Internet lain, kata timbalan gabenor PBoC, Pan Gongsheng, menurut transkrip yang disiarkan dalam laman web bank tengah.

“Kita perlu sepenuhnya memahami institusi kewangan Internet kekurangan pengetahuan dengan risiko,” kata Pan.

Tambahnya, ramai yang tidak menyedari keperluan untuk mematuhi peraturan, melindungi hak pengguna, menentang pelaburan haram atau membanteras kewangan bagi pengganasan.

“Industri peraturan sendiri itu mendatangkan faedah dan menyokong kukuh pengawasan pentadbiran,” ujarnya.

Anggota kumpulan industri baru termasuk bank-bank besar dan firma-firma kewangan, serta para peminjam P2P dan peruncit dengan jualan online, menurut laporan, di antaranya Bank of China dan syarikat gergasi Lufax P2P, yang berkaitan dengan kewangan Kumpulan Insurans Ping An.

China memiliki hampir 2,600 platform yang digambarkan sebagai perniagaan P2P, menurut laman web industri www.wdzj.com, dengan transaksi bernilai sekitar AS$150 bilion tahun lepas.

Perkhidmatan pembayaran mudah alih dan online (dalam talian) telah didominasi oleh syarikat besar e-dagang Alibaba, dengan hampir tiga suku daripada pasaran, diikuti oleh Tencent – operator aplikasi mesej popular WeChat – yang memiliki hampir 17 peratus, menurut Penyelidik BigData yang berpangkalan di Beijing.

Namun Tencent berminat untuk meluaskan perniagaannya dalam bidang itu sementara syarikat gergasi teknologi AS, Apple baru-baru ini telah memasuki pasaran dengan melancarkan Apple Pay.

ARTIKEL YANG SAMA